Fenntarthatóság

Élen jár az energiagazdálkodásban egy magyarországi kis falu

NRGreport | 2018.12.14. 07:11

A spórolást az energiával meg lehet tanulni… ugyanúgy, ahogyan a matekot és a nyelveket- az iskolában. Az úgynevezett junior energiaőrök szakértők: küldetésük az, hogy nyomára bukkanjanak az energiapazarlásnak. Ma Szilviának és a Szolnok öt különböző iskolájából érkező energiaőrök csoportjának az "okosmérőkről" tartanak képzést. Ez az "energy@school" projekt része, amelyet az EU Kohéziós politikája támogat. Az "őrök" mind motiváltak:

"Szeretném megóvni a Földet, amennyire csak lehet, mert rengeteg rossz hírt látunk a tévében. Sok városban rengeteg a szemét, és a szmog is. Tehát ha tudok segíteni, azt örömmel teszem!"– mondja Zsiros Szilvia.

A képzés játékos, és egy kvízzel végződik. Ebben olyan információkra kell emlékezniük, mint hogy Magyarországon 4,4 millió háztartás van, és ezek kétharmadának kell erőfeszítést tennie az energiagazdálkodás érdekében.

Az "energy@school" program 41 iskolában fut, ebből hét van Magyarországon. A program teljes költségvetése kicsivel meghaladja a 2,5 millió eurót, amelyből 2,1 millió eurót finanszíroz az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Szolnokon nemrégiben kezdődött a program, itt, Újszilváson, a 2800 lelkes faluban azonban már két éve fut. Az iskola rezsije korábban az önkormányzat legnagyobb kiadását jelentette. A projekt részeként duplaüveges ablakokat telepítettek az épületbe. A város vezetősége szerint így az iskola rezsiköltsége mintegy 30 százalékkal fog csökkenni 2019-re.

Az épület napelemekkel és geotermikus hőcserélőrendszerrel is el van látva.

"Általában mi vagyunk azok, akik betartatják a diákokkal a szabályokat, például hogy többször kinyissák az ablakokat, gyakrabban, de csak rövid időre, és ha a tanulók elfelejtik elzárni a csapot, akkor mi zárjuk el helyettük" – mondja Lénárt Lili.

De mindez nem csupán a célzott intézkedésekről és elméleti kurzusokról szól, hanem a tudatosságról: az üzenet terjesztése a szenior energiaőrök feladata. Az ő szerepüket két tanár tölti be ebben az iskolában.

"Fontos része az oktatásuknak, hogy elhozzuk őket ide, ahol el tudjuk nekik magyarázni, hogyan működik egy napelem, és milyen szerepet tölt be a közösségünk életében. Azért tesszük mindez, hogy ezeket az információkat átadhassák a családjuknak, és más tanulóknak" – mondja Dömök Szilvia.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.