Fenntarthatóság

Eredménnyel zárult a klímacsúcs

NRGreport | 2018.12.17. 16:41

Eredménnyel zárult a katowicei klímacsúcs. A résztvevők megállapodtak a három évvel ezelőtt megkötött párizsi klímaegyezmény végrehajtásának szabályairól és menetrendjéről is.

Az euronews beszámolt, hogy a klímacsúcs résztvevői szombaton késő éjszaka jutottak konszenzusra. Az elfogadott dokumentum részletekbe menően rögzíti a szabályrendszert, amely meghatározza, hogy a tagországoknak milyen irányelvek és menetrend szerint kell elérniük a megfogalmazott célokat.

– Ez egy nagyon törékeny egyezmény. Mindenkinek be kell tartania ahhoz, hogy eredményt érhessünk el. Bátran kell a jövőbe néznünk, és meg kell tenni a következő lépést az emberiség védelmében – mondta a klímacsúcs lengyel vezetője, Michal Kurtyka.

A célok közül a legfontosabb, hogy 2030-ig jelentős mértékben csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, ami megakadályozhatja a katasztrofális globális felmelegedést.

– Nagyon boldog vagyok. Ez a második alkalom, hogy a világ közössége igent mondott a párizsi klímaegyezményre. Párizsban meghatároztuk, hogy mik a céljaink, most pedig azt, hogy hogyan akarjuk elérni azokat. Megegyeztünk a szabályokban. Az egész világ! Ez hatalmas előrelépés – vélekedett a német környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a párizsi megállapodás végrehajtása – a levegőszennyezés csökkentése révén – évente világszerte egymillió életet menthet meg.

A következő klímacsúcsot António Guterres ENSZ-főtitkár jövő szeptemberre hívta össze.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.