NRGreport
Menü

Új javaslat érkezett: a napelemek áfáját csökkentenék

A Greenpeace azonnali lépéseket vár a kormányoktól az éghajlatvédelem érdekében, így a magyar kormány számára is fontos javaslatokat fogalmaztak meg. 

Alig két hónappal azután, hogy a klímatudósok által készített ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy mindössze 12 évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcs (COP24) úgy ért véget, hogy csak eljárási kérdésekben történt részleges előrehaladás, de a globális éghajlatvédelmi cselekvés felgyorsításáról nem született döntés - értékelte a szervezet.

A jelenlegi klímacsúcson számos ország blokkolta vagy lassította az éghajlatvédelmi intézkedések meghozatalát, miközben a kiszolgáltatott szigetállamok és az elszegényedett országok számára létfontosságú a sürgős cselekvés.

A felelős kormányoknak azonban közös döntés nélkül is azonnali intézkedések mellett kell elkötelezniük magukat - vélekedik a Greenpeace.

A Greenpeace a magyar kormánytól is azt várja, hogy sürgősen tegyen érdemi lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében: Magyarországnak is fel hagynia a szennyező szén használatával, és meg kell kezdenie az átállást a megújuló alapú energiagazdaságra.

Az Európai Bizottság céljaival megegyezően 2050-re Magyarországnak is 100%-os kibocsátás-csökkentést (teljes dekarbonizációt), de legalábbis karbonsemlegességet kell elérnie.

Annak érdekében, hogy segítse hazánk hatékony szerepvállalását a globális éghajlatvédelmi összefogásban, a Greenpeace Magyarország egy részletes Éghajlatvédelmi javaslatcsomagot állított össze a magyar kormány részére, a következő javaslatokkal: 

→ haladéktalanul töröljék el a szélenergia hasznosítását korlátozó intézkedéseket;

→ 2030-ig legalább 55%-kal csökkentsük károsanyag-kibocsátásunkat;

→ 2030 után ne működhessenek Magyarországon lignit- és szénerőművek;

→ a végső energiafogyasztás legalább 35%-a származzon megújuló energiákból 2030-ra;

→ a kormány támogassa, hogy a lakosság és közösségek pusztán fogyasztókból aktív energiatermelőkké ("prosumerekké") válhassanak;

→ csökkentsék a napelemek és napelemes rendszerek áfáját a jelenlegi 27%-ról a kedvezményes 5%-ra;

→ a következő évtized végéig minimum 30%-kal csökkentsük energiafelhasználásunkat;

→ a hazai épületállomány komplex energetikai korszerűsítésével - állami részvétellel - növelni kell az energiahatékonyságot.

→ Magyarországon is fokozatosan meg kell kezdeni a felkészülést a szén utáni korszakra, és fel kell hagyni a szennyező szén használatával. Példaként megemlítik: csak a Mátrai Szénerőmű bezárásával nagyságrendileg 10%-kal lehetne csökkenteni Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

Forrás: Portfolio