Infografika

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban: a számok

NRGreport | 2018.12.20. 08:32

Európában a műanyaghulladék kevesebb, mint egyharmadát hasznosítjuk újra. Az infografikán összefoglalalásra kerültek a legfontosabb tények és adatok a folyamattal kapcsolatban.

Műanyaghulladék és újrahasznosítás Európában

Az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés nagy mértékben megnövekedett – az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2015-re ez 322 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is. Az EU számos intézkedést tett azért, hogy csökkentse ezt, de még így is túl sok hulladék termelődik. Hogyan lehet ez ellen tenni és hogyan lehet növelni az újrahasznosítás mértékét?

A műanyaghulladék kezelése Európában

Európában az energetikai hasznosítás az egyik legnépszerűbb formája a műanyaghulladék megsemmisítésének, ezt követi a szemétlerakók elhelyezése, és csupán az összes műanyaghulladék 30 százalékát hasznosítjuk újra, ennek mértéke országonként változik.

Az újrahasznosítás miatt összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre. Korábban a szemét nagy részét Kínába szállították, de ezt nemrégiben betiltották, ezért sürgősen másik megoldás után kell nézni.

Az, hogy a műanyaghulladék újrahasznosítási mértéke Európában igen alacsony, nemcsak a gazdaságot érinti rosszul, de a környezetre is negatív hatással van. A műanyag csomagolások körülbelül 95 százalékát például elveszítjük mindössze egyszeri használat után. A műanyaghulladékok elégetése évente 400 millió tonna szén-dioxidot termel, amely hatékonyabb újrahasznosítással megelőzhető lenne.

Problémák a műanyaghulladék újrahasznosítása körül

A legfőbb tényező, amely megnehezíti a műanyagok újrahasznosítását, az az újrahasznosított termékek minősége és ára, a folyamathoz ugyanis sok újrahasznosított műanyagra van szükség, a szabályok szigorúak, az eljárás pedig drága. Ezért a műanyagok minösszes 6 százalékát használják fel erre a célra.

Az újrahasznosítás mértékének növelésére tett javaslatok

A képviselők szeptemberben elfogadtak egy stratégiát, amely szerint 2030-ra minden műanyagcsomagolásból származó hulladékot újra kell hasznosítani. Ehhez azonban további lépésekre van szükség, hogy a piac jobban megnyíljon az újrahasznosított műanyagok előtt.

Szükség van például:

→ a másodlagos műanyagok minőségének biztosítására

→ a piac és a vásárlók bizalmának megerősítésére

→ kötelező érvényű szabályok bevezetésére, amelyek előírják, hogy bizonyos termékekben milyen mértékben kell lennie újrahasznosított résznek

→ a tagállamok ösztönzésére, hogy csökkentsék az újrahasznosított termékek áfáját.

Emellett az EP a műanyaghulladékok csökkentésére vonatkozó szabályokat is elfogadott:

→ idén betiltottak bizonyos egyszer használatos műanyagokat

→ 2015-ben korlátozták a nejlonzacskók használatát

→ felkérték az Európai Bizottságot, hogy lépjenek fel a mikroműanyagok ellen.

További információ

Az eljárás menete (angol) 

Az EP javaslatai az európai műanyag stratégiával kapcsolatban (angol) 

A Bizottság honlapja az uniós újrahasznosítási stratégiáról (angol) 

Tudnivalók a műanyagokról (Európai Bizottság, angol) 

A Bizottság tanulmánya a műanyaghulladék környezetre tett hatásáról (angol) 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.