Vállalatok

Energetikai erővonalak egyensúlya: ez történt a BEST-en

NRGreport | 2018.12.21. 15:50

A megújuló és nukleáris energia megfelelő egyensúlya, a fenntartható energiagazdálkodás, az alternatív földgázforrás megoldásai és a tiszta jövő a legfontosabb kérdések a régiónkban – a  Budapest Energy Summit (BEST) 2018 konferenciáján Pánczél Andreával, az esemény főszervezőjével beszélgettünk.

2016-ban rendezték meg először a BEST-et Budapesten. Miben változott, fejlődött a konferencia a két évvel ezelőtti indulásához képest?

Idén 28 országból 80 előadó és több, mint 300 résztvevő volt jelen a rendezvényen. 2016-ban kétnapos volt a BEST, idén pedig már 3,5 napos, egy napot szenteltünk a fő trendeknek, az energetikai iparág átalakulásának, egyet a tiszta energiának, egyet az energetikai innovációnak, az utolsó napon pedig megrendeztük az első Women in Energy konferenciát is. Ezen kívül újdonság volt idén, hogy több „networking” eseményt szerveztünk, mert úgy tapasztaltuk, hogy a konferencia résztvevői számára az egyik, ha nem a legfontosabb cél a kapcsolatépítés. Az tölt el a legjobb érzéssel, hogy egy olyan platformot sikerült létrehozni, ahol a közép-kelet-európai országok képviselői mellett az iparág legjelentősebb amerikai, orosz, brit, közel-keleti, dél-amerikai vezetői is részt vettek.

A konferencia számos témakört érintett az LNG-től kezdve a megújuló energiáig. Mire tud választ adni a konferencia a jelenlegi energetikai kihívások kapcsán?

A Budapest Energy Summit kihasználva Budapest geopolitikai szempontból kiváló pozícióját leginkább arra törekszik, hogy összehozza a kelet-nyugati és az északi-déli tengelyen mozgó energetikai erővonalakat. A témaválasztással természetesen rá tudjuk irányítani egy-egy fontos, épp aktuális területre vagy vitás kérdésre a figyelmet, melyek aztán újabb kérdéseket vethetnek fel. Ezek aztán a színfalak mögött a vállalatoknál vagy kutatóintézeteknél, esetleg a hatóságoknál eredményezhetnek továbblépést, gondolkodást és valódi, kézzelfogható változást egy-egy témában.

Mit tart Ön az energetika ma legfontosabb kérdésének, legnagyobb kihívásának?

Az energetika fejlődésének iránya óriási hatással van arra, hogy milyen élete lesz az unokáinknak és az ő gyerekeiknek. A fő kérdés tehát az, hogy a jelenlegi energiapolitikai és energetikai vezetők képesek lesznek-e meghozni azokat a sokszor fájdalmas döntéseket, amelyek biztosítják a fenntartható jövőt mindannyiunk számára. Persze óriási kérdés, hogy ki és milyen módon finanszírozza ezt az átalakulást. És egyáltalán melyek lesznek azok a vállalatok, amelyek képesek lépést tartani az egyre gyorsuló változásokkal, és okosan használni az innovatív technikai és pénzügyi megoldásokat.  

A régiónk tekintetében az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, mikor alternatív földgázforrás és útvonal. De talán legalább ennyire izgalmas a megújuló és a nukleáris energia szerepe a jövő energiamixében.

A BEST-en mennyire hangsúlyos a fenntartható energiahasznosítás?

Idén egy egész napot szenteltünk a tiszta energiának és egy másikat az innovációnak. Mindkét tematika megérne egy önálló rendezvényt is, de az is biztos, hogy szoros a kapcsolat a két téma között, és mindkettőnek fontos szerepe van a fenntartható energiagazdálkodásban, ezért foglalkoztunk vele ilyen részletesen a BEST-en.

Mi várható jövőre, illetve a következő energetikai esemény tekintetében,?

2019 decemberében lesz a következő nagy, saját rendezvényünk, az immár második Budapest LNG Summit, amelynek adtunk egy alcímet is – All about natural gas-, azaz nem kizárólag LNG ről lesz szó, hanem a régió teljes földgázpiacát vesszük górcső alá. A tematikát és a meghívott előadók listáját épp most állítjuk össze, de annyi már elmondható, hogy az egyre globálisabbá váló gázpiac néhány főszereplője biztosan itt lesz, hisz már most visszaigazolták részvételüket.  

Valóban létezik még gender kérdés a nagyvállalatoknál, vagy a WONY jellegű kezdeményezések még mindig tényleg hiánypótlóak?

Amit eddig csak éreztük és sejtettünk, azt most már biztosan tudjuk, hisz elkészült a Women in Energy Egyesület és a Boston Consulting Group közös kutatása a nők szerepvállalásáról az energetikai iparágban. A kutatást 10 ország legjelentősebb energetikai vállalatainál végeztük el. A végeredmény az, hogy ezeknél a cégeknél a nők aránya 26%, a vezető pozícióban lévő nők aránya pedig 17%. Ez azért baj, mert a fontos döntésekben nagyon kevés nő vesz részt, pedig ezek a döntések alapvetően befolyásolják mindannyiunk életét. Tehát a cél egyértelmű, növelni kell a nők arányát az energetikai iparágban, hogy a jövőnkről szóló döntéseket ne csak férfiak hozzák. De nem csak ezért fontos, hogy kiegyensúlyozottak legyenek a vezetői testületek, hanem azért is, mert több kutatás is bizonyította, ha sokszínű a vezetés, akkor hatékonyabban, jobban működik a szervezet. 

A fotó forrása: White Paper Consulting

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.