Innováció

Mutatjuk, hogy néz ki a jövő autóbusza!

NRGreport | 2018.12.21. 09:55

Idén augusztusban portálunk is beszámolt arról, hogy a MOL megvásárolta a budapesti székhelyű és debreceni telephelyű ITK Holding Zrt. többségi részesedését, és ezáltal belépett az autóbuszos közösségi közlekedés piacára. Az azóta elkészült első közös fejlesztésű autóbuszt decemberben már be is mutathatta a cégcsoport.

Az ITK Cégcsoport széleskörű együttműködést alakított ki a Daimler Buses, valamint annak nemzetközi és hazai leányvállalataival, továbbá a kishaszonjárművek területén a Mercedes-Benz Transporter divíziójával. Ennek a partneri kapcsolatnak az eredményeként készült el idén decemberre a Mercedes-Benz REFORM 501 LE elnevezésű alacsonypadlós elővárosi busz új, mely megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak is.

Forrás: MOL

A Mercedes-Benz Transporter divízió további termékeivel kapcsolatosan a fejlesztési és a gyártási munkálatok koordinációját az ITK Cégcsoport tagjaként az Inter Traction Electrics Kft. végzi majd. A tavalyi évben átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzem a duális képzés gyakorlati részét biztosítva garantálja a fejlesztésekhez a magas színvonalú szakértői gárdát, továbbá az üzem egyben az autóbuszok gyártásának helyszíne, illetve a termék és gyártástechnológiai fejlesztésekhez fűződő kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellátja.

Az ITK Holding Zrt. leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról.

2019-ben további járműfejlesztéseket terveznek, az ITK Holding beszámolói szerint viszont csak azokban az autóbusz kategóriákban, amelyekre a jövőben is szükség lesz, és amelyek hozzájárulnak a fenntartható mobilitáshoz. A cégcsoport fejlesztési programjának egyik kiemelt célkitűzése, hogy a hazai buszállomány 14,11 év feletti átlagéletkora jelentősen csökkenjen a következő években új járművek üzembeállásával.

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a közösségi buszközlekedés piaca központi szerepet tölt be és fog betölteni a jövőben is a mobilitási szolgáltatások között, ezért stratégiájuknak is koncentrálnia kell erre a szegmensre is. A MOL mobilitási stratégiájának egyik lépése volt 2018-ban a fővárosi közösségi autó, a Mol Limo bevezetése, amelynek 6 hónap alatt több mint 30 000 ügyfele lett. Szintén a terület erősítését szolgálta a Mol Fleet Solutions megalapítása. A cég a Mol-csoport saját tulajdonú és használatú gépjárműveit, valamint a külső partnerek, multinacionális és magyar cégek, kis- és középvállalkozások flottáinak finanszírozását és kezelését tűzte ki céljául.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.