Vállalatok

Új tarifák a Nemzeti Áramszolgáltatónál

NRGreport | 2019.01.03. 13:06

A nem lakossági felhasználók esetében új lesz a számlán felszámítandó pénzeszközök egységára, de az energiatermék jövedéki adója marad.

Január 1-jén változtak az NKM Nemzeti Áramszolgáltató Zrt. által alkalmazott egységárak a villamos energia egyetemes szolgáltatásában. A lépésre a társaság közleménye szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vonatkozó rendeletének december 21-i módosítása miatt került sor. Az adott időponttól más díjat kell fizetni a villamos energia szállításáért is, ez esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) módosított rendszerhasználati díjához igazodott a társaság.

Az egységárváltozások eredőjeként azonban – hangsúlyozza az NKM közleménye – a lakossági bruttó végfelhasználói ár gyakorlatilag változatlan marad.

A nem lakossági felhasználók esetében új lesz a számlán felszámítandó pénzeszközök egységára, de az energiatermék jövedéki adója marad az eddigi 0,3105 forint kilowattóránként (ez adóalapot képez), és továbbra is 27 százalék a felszámítandó általános forgalmi adó mértéke. Az e kör által kilowattóránként fizetendő (adóalapot nem képező) szénipari szerkezetátalakítási támogatás nagysága nulla forint marad, továbbá az adott felhasználóknak járó kedvezményes áramár-támogatás 0,08 forint, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatása 0,81 forint. Nem változik az elosztói alapdíj sem.

Ebben az ügyfélkörben a társaságnál az A2 nevű tarifa a legmagasabb, ezt az általános felhasználási célú áramért kell fizetni csúcsidőszakban. Ez az év elejétől kilowattóránként 26,29 forintról 31,2 forintra nőtt. Az ebből kalkulált bruttó végfelhasználói ár (az egyéb tételek és az áfa figyelembevételével) 52,2015 forintról 59,2789 forintra emelkedett. A legalacsonyabb a H tarifa, ez a hőszivattyús és a hasonló, megújuló energiát hasznosító berendezésekhez vehető igénybe.

A H tarifa bruttó nagysága 27,754 forintról 31,5167 forintra emelkedett.

Táblázatában a társaság feltüntette riválisai hasonló tarifáit is. Eszerint az előbb kiemelt, szélső értéket képviselő két árkategóriában az E.ON és az Elmű több pénzt kér az ügyfeleitől, mint az NKM, az ÉMÁSZ viszont kevesebbet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.