NRGreport
Menü

Több zöld rendszámot adtak ki tavaly Magyarországon, mint 2018 előtt összesen

Bár a 10 ezres álomhatárt nem érte el az év végére Magyarországon a zöld rendszámos autók állománya, a tavalyi év mégis jelentős növekedést hozott: csak 2018-ban több ilyen rendszámot adtak ki az okmányirodák, mint 2018 előtt összesen.

5017 pár zöld rendszámot adtak ki tavaly az okmányirodák Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy év alatt több mint a duplájára nőtt a környezetkímélő autók állománya (9560 darabra). A 10 ezres álomhatárt nem sikerült átlépni, pedig biztató volt a trend, szeptembertől három hónapon keresztül folyamatosan nőtt a kiadott rendszámok mennyisége.

Decemberben viszont megtorpant az elektromos autók értékesítése, a tisztán elektromos autókat jelölő 5E kategóriában decemberben mindössze 161 autót helyeztek forgalomba, ami kevesebb mint a fele a novemberi (338) értéknek. Közben az 5N (hatótávnövelő elektromos) és az 5P (tölthető hibrid) kategóriákban állandósulni látszik a darabszám havi 170/120 darab körül.

A decemberi visszaesésről pontos információk nincsenek, de nagy valószínűséggel kifutottak az előző támogatási rendszerben támogatott autók, az új pályázaton pedig még nem indultak be az átadások - írja a Villanyautósok. A decemberben átadott autók egy része állami támogatás nélkül vásárolt autó, illetve használtan importált jármű lehetett. 

Forrás: Portfolio