NRGreport
Menü

Pusztulásba kergeti a Földet Amerika - 2010 óta nem volt ilyen durva év

Közel 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban az Egyesült Államokban a szén-dioxid kibocsátás - derül ki az előzetes becslésekből. Utoljára nyolc éve volt ennél nagyobb ütemű növekedés az erősen üvegházhatású gáz kibocsátásában. 

A Rhodium Group kutatócég adatai szerint az elmúlt két évtizedben csak egyszer volt ennél magasabb az éves növekedési ütem: 2010-ben, amikor a világ éppen talpra állt egy súlyos gazdasági válságból. A szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó becslések alapjául az energiatermelési, az olaj-és földgázfogyasztási adatok szolgáltak.

Az Egyesült Államokban a közlekedés jelenti a szén-dioxid kibocsátás elsődleges forrását, már sorozatban a harmadik éve. Bár a benzinfogyasztás csökken, a gázolaj és a kerozinfogyasztás ugrása ellentételezi ennek hatását. Hiába öltött soha nem látott mértéket a szénerőművek bezárása 2018-ban az Egyesült Államokban, az energiaszektorból származó emisszió mégis 1,9 százalékkal nőtt, mert ezek helyét a földgáz alapú erőművek vették át. Az energiaigény ugyanis folyamatosan növekszik.

Az épületek és az ipari szektor szén-dioxid kibocsátása szintén nagyot emelkedett az előző évhez képest, részben a szokatlanul hideg időjárás miatt, ami 2018 elején volt jellemző az Egyesült Államokban.

Forrás: Portfolio