NRGreport
Menü

Üzleti szemlélet kell a felsőoktatásba

Vállalatok | Támogatott tartalom | 2019-01-11 08:01

Összehangolná az ipari és az egyetemi szféra igényeit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a MOL által kötött új stratégiai megállapodás. Az együttműködés két fő területre fókuszál: az innovatív szakmai és üzleti együttműködések a kutatások terén, illetve a szakemberek utánpótlása. A MOL, Magyarország egyik legvonzóbb munkahelyeként lehetőséget biztosít a legjobb diákok számára, hogy ipari környezetben is alkalmazzák tudásukat.

A január 10-én aláírt együttműködés célja az ipari igények és az egyetemi lehetőségek még hatékonyabb összehangolása.

„Amellett, hogy a MOL és a BME együttműködése mindkét fél számára előnyös, kiváló lehetőség a jövő szakembereinek is. Az együttműködésnek köszönhetően a BME hallgatói egy több mint 30 országban jelenlévő nemzetközi vállalat mindennapi munkájáról, működéséről gyűjthetnek tapasztalatokat. Magyarország egyik legvonzóbb munkahelyénél, modern ipari környezetben tehetik próbára tudásukat”– mondta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója.

A megállapodás része a közös kutatási projektek indítása, ezekhez a két fél együtt biztosítja a szükséges infrastruktúrát. A projektek a MOL 2030-as stratégiájához kapcsolódnak majd, így például a mintegy 4,5 milliárd dollár értékű petrolkémiai beruházásokhoz. Az együttműködésnek köszönhetően többek között finomításhoz, petrolkémiához, új üzleti területekhez és a kutatás-termeléshez kapcsolódó tudományos eredmények is várhatóak. Ezen túl az  egyetem biztosítja, hogy oktatási anyagában és jövőbeli tananyagfejlesztéseiben még nagyobb hangsúlyt kapnak azok a területek, amelyek a modern ipari folyamatok működtetéséhez szükségesek. A MOL pedig lehetőséget biztosít a tehetséges diákok számára, hogy ipari környezetben is alkalmazzák tudásukat. A vállalat a stratégiai céljaihoz közvetlenül köthető karok munkáját a továbbiakban is támogatja, különös tekintettel a Gépészmérnöki, valamint a Vegyészmérnöki és a Biomérnöki Karra, illetve az egyetem azon egységeit, ahol a MOL számára fontos KFI tevékenységek folynak.

Forrás: MTI

A kutatás-fejlesztési feladatokban a BME együttműködik majd az önálló egyetemi egységeként működő BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központtal (BME FIEK), közös kutatócsoportokat is felállítva.  Első lépésként a két intézmény már idén januárban közös tematikus workshopokat indít.

A MOL több mint egy évtizede elkötelezett támogatója a magyar oktatásnak. A vállalat az elmúlt években számos alkalommal írt alá stratégiai megállapodást több rangos hazai felsőoktatási intézménnyel, köztük a BME-vel is. A korábbi megállapodásoknak köszönhetően különböző programokon és képzéseken túl a MOL több mint fél milliárd forintos támogatást biztosított Magyarország 5 rangos egyetem 7 tanszékének 3 éves periódusokban, amelyben a BME is részesült. A MOL az OTP Bankkal együtt alapítója a 2014-ben indult SEED Üzleti Iskolának, mely Magyarországon kínál nemzetközi színvonalú vezetőképzést, hogy helyben képezze ki a régió tehetségeit.

A címlap kép forrása: MTI

Támogatott tartalom