Vállalatok

Létrejön a világ legnagyobb aranybányacége

NRGreport | 2019.01.15. 13:03

Létrejön a világ legnagyobb aranybánya cége. A Newmont Mining bejelentette, hogy megveszi versenytársát, a Goldcorpot 10 milliárd dollárért, ketten együtt pedig világelsők lesznek a kitermelt aranymennyiség alapján. 

Az iparágban felpörögtek az események a közelmúltban, mindössze pár hónapja volt, hogy egy másik jelentős tranzakciót jelentettek be:szeptemberben a Barrick Gold egyezett meg a Randgold Resources felvásárlásáról. A szektort büntették a befektetők az elmúlt hónapokban, a gyenge tőkemenedzsment a probléma az iparágban, ami a fogyatkozó készletekkel és az ezzel növekvő kitermelési költségekkel párosulnak. Ilyen környezetben érthető, hogy a vállalatok keresik a költségcsökkentési lehetőségeket.

A Newmont Mining és a Goldcorp egyesülésével létrejövő vállalat a várakozások szerint 6-7 millió unica aranyat bányászhat évente a következő 10 évben, amivel az egyesült cég a világ legnagyobb aranykitermelője lesz. 2017-ben a Newmont 5,3, a Goldcorp 2,6 millió uncia aranyat bányászott ki. A világ legnagyobb aranytartalékával rendelkezik többek között Amerikában, Ausztráliában és Ghánában.

Összesített piaci kapitalizációjuk közel 30 milliárd dollár lehet, az éves bevétel közel 11 milliárd dollár a legutóbbi éves adatok alapján, nettó eredményük pedig 1 milliárd dollár feletti.

A Newmont részvényenként 0,02 dollárt és 0,328 részvényt ajánlott fel a versenytársáért, ami a pénteki záróárfolyamokkal számolva részvényenként 11,46 dollárnak felel meg. Ez 18 százalékos prémiumot jelent és a tranzakció összértéke eléri a 10 milliárd dollárt. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.