Vállalatok

A rendkívüli időjárás betett a geotermikus hőértékesítésnek

NRGreport | 2019.01.17. 11:03

Jelentősen csökkent a geotermikus energia termelésével és értékesítésével foglalkozó PannErgy által értékesített hőmennyiség 2018 negyedik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest az extrém meleg ősz miatt. Ezzel együtt a 2018-as EBITDA értéke az előzetes számítások szerint a 2017-es eredmény szintjén alakult. 

A vállalat negyedéves termelési jelentése szerint októberben és novemberben az értékesített hőmennyiség 2017 és 2016 megegyező hónapjaitól egyaránt jócskán elmaradt, és csak decemberben haladta meg azokat.

A kimutatás szerint 2018 októberében 2017 októberéhez képest 15, 2016 októberéhez képest pedig mintegy 27 százalékkal kevesebb hőt értékesítettek, míg novemberben 12, illetve körülbelül 10 százalékos mínuszt mutatott az összehasonlítás. Decemberben viszont az előző évhez képest 4, 2016-hoz viszonyítva pedig 8 százalékkal nőtt a hőértékesítés. A negyedév egészét tekintve 2017 hasonló időszakánál közel 7, 2016 utolsó negyedévéhez képest pedig több mint 8 százalékkal csökkent a hőértékesítés. 

A rendkívüli időjárás betett a geotermikus hőértékesítésnek

A visszaesés fő oka az időjárásban keresendő, ugyanis a magyarországi átlaghőmérséklet október-novemberben érdemben meghaladta a 2017-es adatokat, míg decemberben valamivel az előző évi átlaghőmérséklet alá csökkent. A fűtési időszakban 2-8°C fok külső hőmérséklet tartományban ideális a geotermikus hőértékesítés, azon belül is akkor, ha a napi minimum és maximum hőmérséklet között minél kisebb az eltérés. Éves összesítésben az előző fűtési szezon teljes évi hőenergia értékesítését leginkább a 2017/18 évi fűtési szezon vége befolyásolta a megelőző fűtési időszakhoz képest negatívan, mert a fűtési szezon szokatlanul hamar véget ért. A társaság számára kedvezőtlen időjárási körülmények hatására becslésük szerint 2018 egészében 40 000 GJ hőértékesítés maradt el Győrben, 60 000 GJ pedig Miskolcon. 

A rendkívüli időjárás betett a geotermikus hőértékesítésnek

Összességében 2018-ben 1 435 894 GJ konszolidált hőmennyiséget értékesített a társaság a miskolci, győri, szentlőrinci és berekfürdői projektek keretében; 2017-ben 1 535 497, 2016-ban pedig 1 396 434 GJ volt az értékesített hőmennyiség.

A műszaki tényezők többnyire októberi és kisebb részt novemberi eredményhatását a társaság igyekszik teljes egészében ellensúlyozni. Az értékesített hőmennyiség 2018-ban 9,3%-kal marad el a bázisidőszaktól, azonban a hatékonyabb üzemvitel és az október 1-től érvényes magasabb hatósági értékesítési árak kedvezően hatottak az eredményességre. Ennek köszönhetően a 2018-as EBITDA értéke az előzetes számítások szerint a 2017-es eredmény szintjén alakult.

A vállalat részvényárfolyama szerdán több mint 1 százalékkal gyengült, idén eddig mintegy 3 százalékkal, az elmúlt egy évben pedig valaivl több mint 2 százalékkal emelkedett. 

A rendkívüli időjárás betett a geotermikus hőértékesítésnek

A PannErgy egyes projektjeinek harmadik negyedéves teljesítménye:

Miskolc

A Miskolci Geotermikus Rendszer 2018. év negyedik negyedévében mindösszesen 242 367 GJ hőenergiát értékesített, amely 12%-kal kevesebb, mint a 2017. év hasonló időszakában elért érték az időjárási és műszaki okok miatt. Az egész éves hőenergia-értékesítés 704 794 GJ volt.

Győr

A Győri Geotermikus Rendszer 2018. negyedik negyedévében összesen 263 037 GJ hőenergiát értékesített, ami 14 %-kal magasabb a 2017. negyedik negyedévéhez képest. A teljes éves hőértékesítés Győrben 708 738 GJ volt. A negyedik negyedév megnövekedett értékesítése elsősorban a megnövekedett hozam és az ehhez kifejlesztett, hőmérsékletcsökkenésre kevésbé érzékeny üzemvitel miatt a távhőszolgáltatásban szinte nullára csökkenő kazánfűtésnek köszönhető (műszaki optimum jött létre a geotermia szempontjából), amely az októberi és novemberi meleg időjárást teljes mértékben ellensúlyozta, sőt túlteljesítette.

A PannErgy Koncessziós Projektről elmondható, hogy a negyedi negyedévben a vállalásokkal összhangban lezárta a koncessziós kutatást. A BON-PE-03 jelű, koncesszióköteles geotermikus energia kinyerésénekés energetikai célú hasznosításának építménye a Veszprém Megyei Kormányhivatal Bányászati Osztályától megkapta a használatbavételi engedélyt, továbbá összeállításra, beadásra és azóta elfogadásra került a Koncessziós Kutatási Zárójelentés.

Szentlőrinc

A Szentlőrinci Geotermikus Létesítmény 2018. negyedik negyedévében is problémamentesen üzemelt, habár elsősorban az időjárási viszonyok miatt hőértékesítése 7%-kal elmarad a tavalyi hasonló időszak értékesítéséhez képest. A tárgynegyedévben 7343 GJ-t értékesített a társaság. A nyáron végrehajtott szivattyúcsere, és ezáltal megvalósított optimalizált működési feltételeknek köszönhetően a rendszer energiaigénye jelentősen lecsökkent, a fajlagos energiafelhasználás közel 50%-kal kevesebb lett (12 kWh/GJ értékről 6,15 kWh/GJ értékre csökkent).

Berekfürdő

A Berekfürdői Geotermikus Metánhasznosító Létesítmény a tárgyidőszakban elért villamos energia értékesítése 161 293 kWh volt. A naptári időalapból számítva a gázmotorok rendelkezésre állása 54 %-os volt amelynek oka, hogy a nagyobb gázmotor felújítás alatt áll. A tárgyidőszakban az értékesített hőmennyiség 435 GJ volt, amely a nem üzemelő gázmotornak köszönhető.

A tárgyalt időszakban a PannErgy csoport projektjei által kitermelt zöld hőenergia hasznosítása 29 768 tonna üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járult hozzá Magyarország klímavédelméhez.

 

A címlapkép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Címkék
#geotermikus energia   #PannErgy  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.