NRGreport
Menü

Dancila: senki se játszadozhat Románia energetikai függetlenségével

Senki sem játszadozhat Románia energetikai függetlenségével - figyelmeztetett csütörtökön Viorica Dancila miniszterelnök, aki idegen érdekeket sejt és sejtet a Zsil-völgyi szénbányászok csaknem egy hete tartó munkabeszüntetése mögött, amely teljes leállással fenyegeti az ország energiaszükségletének mintegy harmadát fedező Olténiai Energetikai Komplexumot.

A szociáldemokrata politikus a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy Zsilvásárhelyre (Targu Jiu) küldte a kormány vizsgálóbizottságát és Anton Anton energiaügyi minisztert, hogy mielőbb találjanak megoldást az ország energiaellátását veszélyeztető helyzetre - írja az MTI. A miniszterelnök azt mondta: nemzetbiztonsági tájékoztatást kért az ügyben, azt sugallva, hogy a bányászok sztrájkja azoknak a külföldieknek az érdekeit szolgálja, akiktől Románia most - a hazai termelés visszaesése miatt - roppant drágán kénytelen villamos energiát vásárolni. 

"Tudni akarom, hogy van-e összefüggés e között a fennakadás és egyesek azon érdeke között, hogy a románok számlájára spekuláljanak" - mondta Dancila.

A Zsil-völgyi lignitbányákat és 11 hőerőművet magában foglaló, 2012-ben létrehozott Olténiai Energetikai Komplexumnak több mint 13 ezer alkalmazottja van. A bérek emelését és munkakörülményeik javítását követelő bányászok pénteken szüntették be a munkát három fejtésnél, de a sztrájkhullám a hét elején átterjedt a többi szénbányára is. A szakszervezetek 45 százalékos béremelést követelnek, míg a vállalat vezetése 13 százalékot ajánlott.

Az energetikai komplexumnak egy-két napra elegendő fűtőanyag-tartaléka maradt csak, csütörtökön reggel pedig le kellett már állítania az egyik hőerőművet.

A jobbközép ellenzék a kormány december végén hozott adóügyi rendeletét teszi felelőssé a kialakult helyzetért. A Dancila-kabinet december 21-én hozott - az úgynevezett "kapzsisági illetéket" is kivető - sürgősségi rendeletében az üzleti forgalom 2 százalékának megfelelő adót vetett ki az energetikai, és a forgalom 3 százalékának megfelelő adót a távközlési cégekre. Ez azonban az ellenzék szerint nemcsak a kormány által célba vett, és adókerüléssel vádolt multikat, hanem a román állami energiavállalatokat is sújtja, megfosztva őket a beruházások és béremelések lehetőségétől.

Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke "az ország energetikai biztonságát veszélyeztető" adóügyi rendelet visszavonására szólította fel a kormányt, azt állítva, hogy az energetikai szektorra kivetett többletadó nélkül a Zsíl-völgyi bányászoknak húszszázalékos béremelést tudna adni az Olténiai Energetikai Komplexum.

Forrás: MTI