Vállalatok

A megújuló termelés nem csak üzleti lehetőség

NRGreport | 2019.01.21. 07:03

Aktív évet tudhat maga mögött a Dunamenti Erőmű: közel tízéves rehabilitációs projektet zárt a vállalat, illetve részben az erőmű területén megkezdte működését a MET Dunai Solar Park, az ország egyik legnagyobb naperőműve. A további stratégiai tervekről kérdeztük Horváth Pétert, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatóját, a Dunai Solar Park ügyvezetőjét. Az interjúban többek között elmondta, mit jelent, hogy egy erőmű „fitt” marad, mi biztosítja a folyamatos működési kiválóságot, és milyen irányban halad a MET Csoport a megújuló energia-beruházásaival.

 

Az elmúlt hónapokban elég sok hazai napenergia-projektet jelentettek be. Elérte már Magyarország is e tekintetben a csúcspontot, vagy még csak most zárkóztunk fel?

A kelet-közép-európai térséghez képest itthon még valóban csak most lendült be igazán a piac. A környező országokban az erőműépítési hullám már jórészt lezajlott, de az elmúlt időszakban tapasztalt magyarországi építkezési „boomot” a támogatási rendszer sajátosságai is nagyban befolyásolták. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) a korábbi, kötelező átvételre épülő zöldáram-támogatási rendszerben (KÁT) sok engedélyt adott ki, és ezek a naperőművek – hasonlóan a MET Dunai Solar Parkhoz – 2018-ban jutottak el az építkezésig, bizonyos esetekben pedig a kereskedelmi üzem indulásáig. A következő évben tehát még biztosan jó néhány szalagcímet olvashatunk a legújabb és legnagyobb naperőművek indulásáról.

Hónapok óta termel a MET Dunai Solar Park, mik az első tapasztalatok, hozza a várakozásokat a naperőmű?

A 2018-as év egyik sikerprojektje számunkra a Dunai Solar Park. Közel kétéves előkészítés után, alig tíz hónappal az építkezési munkálatok megkezdését követően, 2018 őszétől már kereskedelmi üzemben termel a Dunai Solar Park. Az első néhány hónap eredményeit tekintve úgy gondolom, hogy maximálisan az elvárásaink szerint teljesít a naperőmű. Ráadásul a napsütéses ősz is kedvezett a kezdeti működésnek. Pilotprojektként a Dunai Solar Park a MET Csoport első beruházása a megújuló energia-üzletágban, éppen ezért különösen elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel. A MET Csoportnak jelentős ambíciói vannak a megújuló energiatermelés területén a kelet-közép-európai térségben; Magyarországon a célunk összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létesítése.

Melyek a Dunamenti Erőmű, rövid- és középtávú tervei?

Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy gyors alkalmazkodással versenyképes és fenntartható üzemméretet alakítsunk ki. Szervezeti változásokat és alkalmazkodást gyorsabban végre lehet végrehajtani, de működő üzem mellett 1000 megawatt felelős és biztonságos elbontása több időt vesz igénybe, de 2019-re elbontjuk az összes nem termelő blokkot. A rövid- és a középtávú cél a versenyképességet és a fenntartható üzemméretet megőrizni. Nem lehet hátradőlni, hiszen a piaci és a gazdasági körülmények folyamatosan változnak. Radikális fogyást már nem lehet elérni, de „fittnek” kell maradnunk, folyamatos működési kiválóságot elérve. Mindenesetre most már csak az alaptevékenységünkre, az energiatermelésre kell összpontosítanunk.

Átalakítják-e a jelenlegi energiapiaci trendek az áramtermelés forrásigényét?

Az energiapiac soktényezős üzletág, globális események és még az időjárás is hatással van a folyamataira, működésére, így a forrásigények alakulását is számos dolog befolyásolhatja. Ugyanakkor minden piacnak az a célja, hogy minél diverzifikáltabb ellátási láncot, útvonalat és forrásopciót hozzon létre, az energiabiztonságot szem előtt tartva. A megújuló energiatermelés így például nem csak üzleti lehetőség, hanem energiapolitikai cél is. Bár ez zöld opció, önmagában egyelőre nem képes ellátni a piaci igényeket, így a hagyományos és a megújuló erőművek egy darabig még biztosan egymás hatékony kiegészítői tudnak maradni. A konvencionális erőműveknél a termelés helyett ma már inkább a rugalmasság értékelődik fel.

Mi a tulajdonos hosszú távú célja a Central European Asset Management-tel (CEAM), milyen újabb eszközök megvásárlását célozzák?

A MET Csoport eszközportfóliójának első eleme a Dunamenti Erőmű többségi tulajdonrészének megvásárlása volt, még 2014-ben. Azóta beléptünk a megújuló energiatermelés piacára a Dunai Solar Parkkal, valamint a Tigáz felvásárlásával az infrastruktúra-üzemeltetésbe is. Így a CEAM-ot a további hatékony működtetés „hívta életre”. 2018 nyarától kezdve működtetjük külön divízióban a MET Csoport eszközparkját. Ez az új struktúra megfelelően képes támogatni a vállalat stratégiai céljait, többek között azt, hogy mind a tevékenységi körünket, mind a földrajzi kiterjedtségünket tekintve diverzifikált portfóliót építsünk ki a következő öt évben. Az új divízióval további célunk, hogy az egyes eszközök működését optimalizáljuk, összefogjuk. A piacon folyamatosan vizsgálunk jelenleg is olyan eszközöket és lehetőségeket, amelyek illeszkednek a portfóliónkba, és megfelelnek a MET Csoport üzleti elvárásainak.

 

A címlapkép és a cikkben szereplő fotó forrása, Dunamenti Erőmű.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.