Fenntarthatóság

Akkora szélerőmű épül, ami mellett eltörpül az amerikai Szabadság-szobor

NRGreport | 2019.01.23. 14:33

A világ legerősebb és legnagyobb szélturbináját építi fel a GE Hollandiában, Rotterdam mellett. Egyetlen turbinalapátjának hossza 107 méter lesz. A mérnökök bevallottan igyekeznek a legmesszebb elmenni, amit a technológia még megenged. 

A 12 megawattos Haliade-X nevű szélerőmű rotorátmérője 220 méter lesz, magassága 260 méter magas lesz, vagyis közel háromszor olyan magas lesz, mint az amerikai Szabadság-szobor. Az erőmű évente mintegy 67 gigawattóra villamos energiát lesz képes termelni, ami 16 ezer háztartás láthat el árammal.

A mérnökök 63 százalékos kapacitásfaktort ígérnek, ami azt jelenti, hogy ahhoz képest, ha megállás nélkül 100 százalékon működne, az adott helyszínen ennyi áramot lehet képes termelni – ez 7 százalékponttal magasabb a jelenlegi legnagyobb modellénél.

Az erőmű építése idén nyáron kezdődik, a kereskedelmi üzem 2021-től indulhat. A GE által a helyi partnerekkel kötött megállapodás egy ötéves tesztidőszakot is tartalmaz, illetve egy 15 éves, teljes szolgáltatási és karbantartási megállapodás is részét képezi. A modell típusbizonyítványának megszerzését az előző héten közölték. A prototípus a tesztfeladatok megkönnyítése érdekében annak ellenére szárazföldön épül fel, hogy a GE offshore (tengeri) telepítésre tervezte.

A GE 2018 márciusában jelentette be a szélerőmű-óriás megépítésére vonatkozó terveit, a prototípus ennek, az összességében 400 millió dolláros fejlesztésnek a keretében épül fel. 

Akkora szélerőmű épül, ami mellett eltörpül az amerikai Szabadság-szobor

GE Renewable Energy

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.