Fenntarthatóság

Óriási pénzeket kezelő alapok követelik a fosszilis vállalatok zöldülését

NRGreport | 2019.01.25. 10:22

Közel 32 ezer milliárd dollárt kezelnek azok az alapok, melyek követelik a fosszilis iparágakban működő óriáscégektől, hogy többet tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, mint amire eddig képesek voltak.

Összesen 415 intézményes invesztor -nagy eszközkezelő alapok- sürgették a decemberi Katowice-i klímacsúcs alkalmából a kormányzatokat és a világvállalatokat, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy a világ be tudja tartani a párizsi klímaegyezményben vállalt emissziómérséklési vállalásokat és megfékezze a klímaváltozást. A részvényesek ma már nagyobb nyomást gyakorolnak az óriáscégek menedzsmentjére, hogy nyíltabban és részletesebben tegyék közzé az üzletvitelüket érintő klímakockázatokat, valamint  álljanak át a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiák használatára, termelésükben pedig a környezetbarát megoldásokra.

A környezettudatos alapok a Institutional Investors Group on Climate Change nevezetű tömörülésben lobbiznak a céges zöldülésért. A csoport nyilatkozata mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint az HSBC, a UBS Asset Management vagy a Nomura Asset Management. A csoportban résztvevő alapok összesen 32 000 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek, ami nagyjából Kína GPD-jének kétszerese. „Sok tennivalója van még a kormányoknak, hogy felgyorsítsák az átállást az alacsony karbontartalmú működésre és javítsák gazdaságunk, társadalmunk és a pénzügyi rendszereink klímakockázatokkal szembeni ellenállóképességét, rezilienciáját” – állt felhívásukban.

Ebben fontos a transzparencia érvényesítése is, vagyis a cégeknek tájékoztatni kell a befektetőket arról, a klímaváltozás hogyan veszélyezteti az üzleti tevékenységüket, hogy ezek ismeretében megfontolt döntéseket hozhassanak, karbonintenzív vagy fosszilis energiahordozókra kevésé hagyatkozó cégekben fektetnek-e be.

Az alapok kifejezték vezetőségük ama vélekedését, hogy azon a cégek és országok, melyek vezető szerepet vállalnak a párizsi klímaegyezmény teljesítésében és alacsony karbontartalmú gazdasági pályára állítják a gazdaságot -mind törvényekkel, mind céges best practice-ekkel-, jelentős gazdasági előnyökhöz jutnak.

A befektetők felszólították a cégvezéreket, hogy azt is vegyék figyelembe, a közvéleményt egyre inkább áthatják az ökológiai megfontolások, a fogyasztói szokások is átalakulnak, a tudatos vásárlók egyre inkább a környezetkímélőbb termékeket részesítik előnyben.

2018 szeptemberében az olajeladásokból felhizlalt, 1000 milliárd dolláros Norvég Szuverén Nemzeti Vagyonalap -a világ legnagyobb állami befektetési portfóliót kezelő alapja- jelentette be, hogy a környezeti fenntarthatóság szempontját előtérbe helyezi befektetései döntéseinél és arra használja, hogy hatást gyakoroljon a világvállalatok igazgatótanácsaira, kierőszakolva belőlük a termelés zöldülését felgyorsító döntéseket.

Nemrég a világ legnagyobb teherszállító társasága, a Maersk jelentette be, hogy 2050-re karbonsemlegessé kíván válni, s arra kérte versenytársait, hogy azok is hasonlóképpen alakítsák át üzleti stratégiájukat és működésüket.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.