Vállalatok

Paks 2: átütemeznék az orosz hitelt

NRGreport | 2019.01.28. 08:36

Mivel a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódtak, most folynak az egyeztetések az orosz-magyar hitelszerződés átütemezéséről, a módosított szerződést az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia – mondta el Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken sajtótájékoztatón. 

Amennyiben ez nem jönne össze, úgy vélhetően a magyar államnak milliárdokat kellene kifizetnie a csúszás miatt az orosz félnek. Süli a rendezvényen megerősítette, hogy a projekt előkészítése közel kétéves csúszásban van az eredeti tervhez képest. A két új blokkot eredetileg 2025-ben és 2026-ban adnák át, ám a csúszás miatt ennek esélyes egyre csökken, a 10 milliárd eurós orosz hitelt azonban a jelenlegi feltételek alapján 2026-tól akkor is törleszteni kell, ha a blokkok csak később készülnek el.

Süli János tavaly szeptemberben a parlamentben már elismerte, hogy a pénzügyi szerződést módosítanák. A miniszter akkor azt mondta, az új blokkok üzembe helyezése 2026-2027-ben várható. Lehet csúszás – folytatta -, de mindig is azt képviselték, nem a határidő, hanem a biztonság a legfontosabb, mivel hatvan évre épülő blokkokról van szó. A miniszter akkori közlése szerint a módosítás értelmében a törlesztés az új blokkok üzembe helyezéséhez igazodik, és azt követően indulhat.

A tárca nélküli miniszter a mostani rendezvényen azt is elmondta, a paksi erőmű létesítési engedélykérelmét akkor adják majd be, ha az biztosan alkalmas lesz az engedélyezésre, így konkrét időpontot nem kívánt mondani.

A rendezvényen részt vett William D. Magwood, OECD Nukleáris Energia Ügynökségének (NEA) főigazgatója is, aki azt mondta, a jövőben jelentkező villamosenergia-igények kielégítéséhez komoly beruházásokra van szükség. A megújuló energiaforrásoknak jelentős szerepük lesz, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen valós költségei vannak az energiatermelésbe történő bekapcsolásuknak – emelte ki. Minden tagországban más lehet a megújuló energiaforrások súlya, nagyobb arányban tudják energiamixükbe beépíteni azok az országok, ahol kedvezőek a nap- és szélviszonyok – jelezte, hozzátéve, úgy látja, Magyarország is a földrajzi adottságainak megfelelően alakítja energiapolitikáját.

Egy másik, szintén a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatos hír szerint másodszor is elhalasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Jávor Benedek, az Európai Parlament képviselője (Párbeszéd) indított az állam, illetve a Roszatom ellen a paksi szerződés adatainak nyilvánosságáért. A hvg.hu szerint február 8-án születhet meg az ítélet.

  NRGreport
Címkék
#Paks 2   #Paksi Atomerőmű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.