NRGreport
Menü

Példátlan üzletet kötött az OMV

Az osztrák OMV az olasz Enivel közösen 5,8 milliárd dollárért együttesen 35 százalékos részesedést szerez az abu dzabi állami olajtársaság, az ADNOC finomítói üzletágában. A három érintett társaság abban is megállapodott, hogy egyenlő részesedés mellett közös kereskedelmi vállalkozást alapítanak. 

A várhatóan 2019 harmadik negyedévében záruló ügylet a maga nemében páratlan nagyságúnak és összetettségűnek számít az iparágban: 
Az alku értelmében az Eni mintegy 3,3 milliárd dollárért 20, az OMV pedig 2,5 milliárd dollárért 15 százalékos részesedést szerez az ADNOC finomítói üzletágában. A 19,3 milliárd dollárra értékelt üzletág teljes kapacitása napi 922 ezer hordó.

A megállapodás segíti az Eni tevékenységének Afrikától történő diverzifikációját, ahol a cég a legnagyobb külföldi olaj- és gáztermelő társaság. Az Eni az elmúlt hónapokban több megállapodást is kötött a Közel-Keleten hasonló céllal. A friss alku mintegy 35 százalékkal emeli a társaság finomítói kapacitását.

Az OMV számára a lépés lehetőséget ad a feldolgozás-kereskedelem Európán kívüli fejlesztésére, míg az ADNOC jobb hozzáférést kaphat az európai piacokhoz. A megállapodásnak köszönhetően az ADNOC export potenciálja, illetve a külső piacok elérhetősége jelentősen, nagyjából finomítói termelése 70 százalékának megfelelően bővülhet. A társaság Ázsiában jól pozicionált, azonban ott is növelni kívánják piaci részesedésüket. 

Példátlan üzletet kötött az OMV

 

Példátlan üzletet kötött az OMV

Forrás: Portfolio