Vállalatok

Példátlan üzletet kötött az OMV

NRGreport | 2019.01.29. 07:02

Az osztrák OMV az olasz Enivel közösen 5,8 milliárd dollárért együttesen 35 százalékos részesedést szerez az abu dzabi állami olajtársaság, az ADNOC finomítói üzletágában. A három érintett társaság abban is megállapodott, hogy egyenlő részesedés mellett közös kereskedelmi vállalkozást alapítanak. 

A várhatóan 2019 harmadik negyedévében záruló ügylet a maga nemében páratlan nagyságúnak és összetettségűnek számít az iparágban: 
Az alku értelmében az Eni mintegy 3,3 milliárd dollárért 20, az OMV pedig 2,5 milliárd dollárért 15 százalékos részesedést szerez az ADNOC finomítói üzletágában. A 19,3 milliárd dollárra értékelt üzletág teljes kapacitása napi 922 ezer hordó.

A megállapodás segíti az Eni tevékenységének Afrikától történő diverzifikációját, ahol a cég a legnagyobb külföldi olaj- és gáztermelő társaság. Az Eni az elmúlt hónapokban több megállapodást is kötött a Közel-Keleten hasonló céllal. A friss alku mintegy 35 százalékkal emeli a társaság finomítói kapacitását.

Az OMV számára a lépés lehetőséget ad a feldolgozás-kereskedelem Európán kívüli fejlesztésére, míg az ADNOC jobb hozzáférést kaphat az európai piacokhoz. A megállapodásnak köszönhetően az ADNOC export potenciálja, illetve a külső piacok elérhetősége jelentősen, nagyjából finomítói termelése 70 százalékának megfelelően bővülhet. A társaság Ázsiában jól pozicionált, azonban ott is növelni kívánják piaci részesedésüket. 

Példátlan üzletet kötött az OMV

 

Példátlan üzletet kötött az OMV

  NRGreport
Címkék
#Abu Dzabi   #ADNOC   #Eni   #olaj   #olajfinomító   #OMV  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.