NRGreport
Menü

Felfelé küldte az olajárat Trump lépése

Emelkednek az olajárak azt követően, hogy az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a venezuelai PDVSA állami olajvállalatra. 

A Brent spot árfolyama mintegy 2,5 százalékos emelkedéssel ismét 61 dollár felett jár kedden délután.

Felfelé küldte az olajárat Trump lépése


A WTI jegyzése ugyanekkor hasonló mértékű erősödéssel 53 dollár felett alakul. 

Felfelé küldte az olajárat Trump lépése


A szankciók kivetése nem volt váratlan, a lépésre már többé-kevésbé számítottak a piaci szereplők, akik szerint a globális olajpiaci kínálat a lépést követően is elégségesnek tűnik. Az intézkedést hétfőn este jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

A szankciók értelmében befagyasztották az olajvállalat amerikai törvények hatálya alá eső vagyonát és javait, Washington álláspontja szerint ugyanis Nicolás Maduro elnök kormánya a PDVSA-n keresztül rövidíti meg a venezuelai állami vagyont. PDVSA Venezuela legnagyobb bevételi forrása, és a Caracas számára legfontosabb külföldi vagyoneszköz, az amerikai székhelyű Citgo Petroleum olajfinomító anyavállalata. A szankciók úgy vannak megtervezve, hogy elősegítsék az ország olajvagyona feletti kontroll Nicolas Maduro szocialista diktárortól Juan Guaido ellenzéki vezetőhöz való átirányítását.

Az Egyesült Államok egyelőre nem vásárol nyersolajat a Maduro-kormánytól, de az állami olajvállalat elkerülheti a szankciókat, ha elismeri ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Bizonyos tranzakciókat az olajvállalattal kapcsolatban azonban átmenetileg engedélyeztek. A Citgo változatlanul folytathatja a munkáját, de a bevételeket az Egyesült Államokban befagyasztott számlára kell utalnia. Az amerikai olajfinomítók változatlanul feldolgozhatnak venezuelai nyersolajat a már megvásárolt tartalékaikból.

Guaidó eközben utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA és a Citgo új igazgatótanácsának a kinevezését. Beszámolók szerint a parlamentnek sietnie kell ebben, ugyanis a PDVSA bizonyos kötvényeinek a futamideje áprilisban jár le, de ha elmarad a befektetők kifizetése, a Citgo részvényeinek 50,1 százaléka a befektetőké lesz. A kötvények biztosítékaként a Citgo részvényei szolgálnak.


Vitte volna az aranyat Maduro

A Bloomberg hírügynökség a hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro mintegy 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból (Bank of England), de a bank vezetői ezt megtagadták tőle. Vasárnapi sajtójelentések szerint Guaidó levélben fordult Londonhoz, hogy ne szolgáltassa ki Madurónak az aranyat, mert azzal a Maduro-kormánynak az volt a terve, hogy eladja az aranyat és az ellenértékét a venezuelai központi bankban helyezze el. Feltételezése szerint a kormány számláira utalandó pénzt a törvénytelen és korrupt rendszer arra használná fel, hogy elnyomja a venezuelai népet. A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy az angol döntést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és John Bolton lobbizása előzte meg.


 

Forrás: Portfolio