Fenntarthatóság

Rekordbevételt ért el az állam szén-dioxid-kvótákból

NRGreport | 2019.01.31. 16:03

Minden eddigi becslésnél magasabb összeg, több mint 72 milliárd forint folyt be 2018-ban az államkasszába úgynevezett szén-dioxid-kvótákból – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a Népszava megkeresésére adott válaszából. 

Az állam elvileg ebből fedezi a vissza nem térítendő energiatakarékossági támogatásokat. 2018-ban azonban alig költött erre, csak egyetlen, kétmilliárd forint keretű hűtő- és mosógépcsere-pályázatot írtak ki, aminek forrását az elsöprő erejű érdeklődést látva 5 milliárdra bővítették. Az elmúlt években sem történt sok minden a területen, szigetelési, nyílászárócsere- és napelem-telepítési vissza nem térítendő támogatásokra a lakosság legutóbb 2016-ban pályázhatott. A kiírások kerete mindig is csak néhány milliárdra rúgott, a források jó része percek-órák alatt kimerült.

A kvótabevételekkel kapcsolatban általában a vevő is kiköti, hogy csak szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő támogatásra fordítható. Ehhez képest itthon a bevételek fele a költségvetésbe kerül és csak a fennmaradó hányadot fordítják energiahatékonyságra. 2015-ben a kabinet még az EU által kifejezetten lakossági energiahatékonyságra adott, százmilliárdos vissza nem térítendő támogatást is középületek felújítására csoportosította át, amit Lázár János akkori kancelláriaminiszter azzal indokolt, hogy a lakosságnak "nem jár ingyenpénz".

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.