NRGreport
Menü

Amerikai nagyvállalat is beszállna a bolgár atomerőmű építésébe

Az amerikai General Electric (GE) is részt venne a második bolgár atomerőmű építésének pályázatán - mondta a bolgár energiaügyi miniszter csütörtökön a szófiai parlamentben.

Temenuzska Petkova azt mondta, hogy a GE a szándékát hivatalos levélben jelezte. Bulgária 9 milliárd euróért 8 év alatt tervezi megépíteni a létesítményt.

Az energiaügyi miniszter tavaly novemberben arról beszélt, hogy Bulgária egy éven belül dönt arról, ki építse meg az ország második atomerőművét Belenében. Temenuzska Petkova novemberben azt mondta, hogy addig hárman érdeklődtek hivatalosan: 

→ a kínai állami nukleáris konszern, a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (CNNC),

→ a Framatome francia atomerőmű-építő vállalat, és

→ a Korea Hydro and Nuclear Power Co. dél-koreai atomenergetikai cég.

A bolgár parlament tavaly júniusban feltételekkel ugyan, de engedélyezte, hogy a kormány újraindítsa a kétezer megawatt teljesítményre tervezett belenei atomerőmű megépítésének 2012-ben befagyasztott projektjét. A parlament kikötötte ugyanakkor, hogy a kormány nem ajánlhat fel állami garanciákat, és nem ígérheti meg az előállított elektromos energia preferenciális áron történő megvásárlását.

Bulgáriában egyetlen atomerőmű üzemel. A Duna mellett fekvő kozloduji erőműben két, egyenként ezer megawatt teljesítményű szovjet gyártmányú reaktor működik, és ezek Bulgária áramtermelésének 33 százalékát adják.

A délkelet-európai állam gázszükségletének 95 százalékát, kőolajfogyasztásának pedig 80 százalékát oroszországi importból fedezi. Bulgária egyetlen olajfinomítója a Lukoil orosz olaj- és gázkitermelő cég tulajdonában áll.

Előzmények

Bulgária 2005-ben hirdetett tendert a Duna parti Belene városba tervezett atomerőműre. A nyertes cég, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport a 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt.

A bolgár kormány 2012-ben azonban befagyasztotta a beruházást, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés költségéről, és nem sikerült nyugati befektetőt találni. A zátonyra futott ügylet nyomán Bulgária 601 millió euró kártérítést fizetett a Roszatomnak. 

Forrás: Portfolio