Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Tényleg lehet pénzt keresni villanyautóval az energiapiacon

NRGreport | 2019.02.01. 14:16

A V2G (Vehicle to Grid) technológia lényege, hogy az erre alkalmas elektromos autót a villamosenergia-hálózatra kötve otthoni energiatárolóként tudjuk használni, amivel kiválthatjuk a drága erőművek beindítását, ha éppen túl kevés elektromosság áll rendelkezésre, túltermelés esetén pedig megszabadíthatjuk a rendszert a felesleges energiától – olvasható a Villanyautósok oldalán.

A hálózat efféle stabilizációjához persze több ezer villanyautóra van szükség, azonban az áram kereskedelméből elméletben már egyetlen tulajdonos is profitálhat. A The Mobility House néhány másik vállalattal közösen tavaly októberben indított egy kísérleti projektet a németországi Hagen városában, mely során egy Nissan LEAF-et használtak energiatárolóként és egyben áramforrásként a német hálózaton, hogy kiderítsék, hogyan működik a V2G a gyakorlatban. A Daimler által alapított cég most beszámolt az eddigi fejleményekről, és a vezérigazgató elmondása szerint az elektromos autó hálózatba integrálásáról immáron bebizonyosodott, hogy technológiailag lehetséges, és gazdaságilag is előnyös.

nissan-leaf-v2g-hagen-enervie-2018-01_electrive.com

Forrás: electrive.com

A The Mobility House LEAF-je 8 kW-nyi teljesítménnyel szolgálta a hálózatot egy héten keresztül, ami után 20 eurónyi bevételt könyvelhetett el a vállalat. Ez elsőre nem hangzik soknak, ám 50 hét után már 1000 eurót jelent, ami a projekt vezetői szerint több mint elég az elektromos autó egész éves energiafogyasztásának fedezésére. És ez mindössze egyetlen autó, így a V2G kiemelten előnyös lehet a flottaüzemeltetők számára, ahol a járművek használatának tervezése is egyszerűbb. A vállalat szerint a közeljövőben egyre több hasonló projekt indulhat a kereskedelmi szektorban, annak azonban, hogy valamennyi villanyautós részt vehessen a hálózati frekvencia kiegyenlítésében, még jelentős technológiai és jogi akadályai vannak, melyek megugrása évekbe is telhet. Marcus Fendt, a The Mobility House egyik igazgatója egyébként határozottan elutasítja, hogy a rendszeres töltés és merítés a V2G alkalmazása során tönkretenné az akkumulátort, helyette a töltési menedzsment pont, hogy pozitív hatással van az akku életére. Bár a pilot projekt ezzel a végére ért, az elektromos Nissan folytatja energiatároló feladatát a német hálózaton.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.