NRGreport
Menü

Tovább növekedett a háztartási méretű kiserőművek száma

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai szerint 2018 első három negyedévében a hálózatra csatlakoztatott napelemek száma közel 7700 darabbal, beépített teljesítménye pedig 60 MW-al növekedett.

A MEKH negyedévente teszi közzé – az elosztói engedélyesek adatszolgáltatása alapján – a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) számának és kapacitásának bővüléséről szóló jelentését. A 2018 harmadik negyedévéről készített jelentés alapján 2018. január 1. és szeptember 30. között összesen 59,9 MW új HMKE-t telepítettek, amelyek mind napelemes rendszerek voltak. Az újonnan telepített napelemek átlagos beépített teljesítménye 7,3 kW-t tett ki.

2018 harmadik negyedévében a magánszemélyek 2400 darab napelemes HMKE-t telepítettek összesen 14 MW kapacitással, míg az üzleti vállalkozások, közintézmények 454 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 8,1 MW kapacitással.

Az elmúlt év második és harmadik negyedévének eredményeit összegző jelentés, az újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről letölthetők:

Letölthető dokumentumok:

Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól

Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)(PDF / 492 KB)
Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)(XLSX / 90,7 KB)

Jelentések a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről

Jelentés a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2018 Q1) 
Jelentés a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2018 Q2) 
Jelentés a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2018 Q3) 


Háttér

Háztartási méretű kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, amelyre az alábbiak (egyidejűleg) jellemzők:

→ csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t,
→ közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,
→ erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló csatlakozási teljesítményének mértékét.

A HMKE közcélú elosztóhálózathoz csatlakoztatása csak az adott területen működési engedéllyel rendelkező elosztói engedélyes hozzájárulásával lehetséges.

A HMKE által termelt villamos energia első lépésben (részben vagy teljesen) a saját fogyasztói berendezéseken kerül felhasználásra. Ha az aktuális felhasználói igény nagyobb, mint a HMKE által aktuálisan termelt villamos energia mennyisége, a felhasználói igény teljes kielégítéséhez még pótlólagosan szükséges villamos energia a közcélú hálózatból kerül a felhasználói hálózatra. Ha az aktuális termelés meghaladja az aktuális felhasználói igényt, akkor az ez utóbbin felüli „többlet” termelés a közcélú hálózatba kerül.

A háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szabályokról további tájékoztatás ITT olvasható.

Forrás: MEKH