Fenntarthatóság

Köszönöm, hoztam saját dobozt!

NRGreport | 2019.02.04. 10:09

Korábbi cikkünkben sorra vettünk néhány olyan környezetbarát vagy környezetbarátnak hitt csomagolást, melyeknek a szelektív gyűjtése sokszor nem egyértelmű azok összetétele és felhasználása miatt. A vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Indepack legfrissebb kutatásában annak járt utána, hogy mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve, hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat.

A kutatásban közel 4000 vendéglátással foglalkozó céget kérdeztek meg a tapasztalataikról, és az eredmény többek között rámutatott arra is, hogy a vendégek csak kis számban visznek dobozt magukkal: a vendéglátóhelyek 58%-ánál egyáltalán nem találkoznak a vendégek saját ételhordóival, 42%-uknál pedig 10-ből mindössze 1 vendég hoz magával dobozt. A helyzetet nehezíti, hogy az otthonról hozott dobozok elfogadását a magyarországi élelmiszer-higiéniáról szóló, valamint a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet szigorúan szabályozza. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem fogadható el ugyanis, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán vagy akár közlekedési eszközön szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyhatérbe, tálalótérbe.

Forrás: Pixabay

A szigorú szabályozás ellenére a vendégek saját edényeinek használatára megoldás lehet, ha a hozott dobozon a vendéglátóhely a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatást végez. Az Indepack kutatásából kiderült az is, hogy a vendéglátóhelyek 41 százaléka elfogad otthonról hozott dobozt, valamint, hogy az elfogadókból csupán 4 százalék végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint. Összességében a vendéglátóhelyek mindössze negyede nyilatkozott úgy, hogy higiéniai okokból vagy át sem veszi az otthonról érkező edényeket vagy elmossa azokat, tehát valamilyen módon igyekszik eleget tenni a szabályozásnak.

A kutatással arra is keresték a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek a környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló vagy újrahasznosítható csomagolóeszközt, 47%-uk részben használ (pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol (pl. pizzás doboz, papírtálca, stb. – a kérdéses csomagolásokról korábban itt írtunk). A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy azok a vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel, úgy gondolják, hogy mindössze 12%-uk fizetné meg a környezetbarát csomagolással járó többletköltséget.

A kutatás figyelemfelhívó céllal készült: az egyszer használatos műanyagok lecseréléséhez fontos lépésekre van még szükség a törvényhozás, a cégek és a vevők részéről is. Szerencsére egyre több kezdeményezés hívja fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, nemrég például a maglódi korzó ételudvarán cserélték le az egyszer használatos műanyag evőeszközöket 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagú termékekre.

 

Címlapkép forrása: Indepack

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.