Fenntarthatóság

Napelem: ez az újítás sokakat érdekelhet

NRGreport | 2019.02.05. 14:41

Nem csak esztétikai, önös gazdasági érdek is, hogy a napelemekről időnként eltávolítsák a teljesítménycsökkenést okozó szennyeződést. A por és más lerakódások elleni harcban a slagról és az autómosó szivaccsal bemutatott akrobata mutatványokról ideje kifinomultabb megoldásra váltani.

A napelemes erőműveknél eleve betervezik azt a költséget – és megoldást, módszert, amivel a több száz (vagy ezer) négyzetméternyi energiafelvételt végző felületet időnként megtisztítják. Erre szükség is van, mert a Nap felé néző panelekre rakódó por és más egyéb szennyeződés rontja az áramtermelés hatásfokát.

Az ipari méretű "csutakolásra" sokféle megoldás született már, de a lakóházak háztetőire, kertbe telepített konzolokra tett panelek takarítása gyakran kevésbé kiforrott megoldásokat alkalmaz. A napelemek tisztítására akkor is szükség van, ha manapság minden magára valamit is adó napelemes panellel kereskedő alapból az "öntisztító" felülettel ellátott rendszereket kínálja. Évente legalább egyszer, rendszerint a tél végeztével így is érdemes a piszkot eltüntetni a háztartási kiserőmű termelőegységéről.

A lakásokban takarító, medencét tisztító, illetve fűnyíró robotok által kitaposott ösvényen indult el az alábbi konstrukció is. Ráadásul az Irci Wash bottal nemcsak hogy a háztetőre (vagy a konzolra) mászni nem kell, de a munka idő-, energia-, és víztakarékosan elvégezhető. 

A tisztítóiparban buszok és nagytestű járművek gyorsmosórendszereit fejlesztő és építő cégeként ismert Bitimeca prototípusokat már évekkel ezelőtt bemutatta – a jelek szerint ezzel a takarító szolgálatoknak is új piacot is találtak.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.