Vállalatok

Magyar hírre reagált a horvát kormány

NRGreport | 2019.02.06. 08:45

Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összeköttetése, amely lehetővé teszi Magyarország számára lng (liquefied natural gas – cseppfolyós földgáz) vásárlását Olaszországból, nem veszélyezteti a krki lng-terminál megvalósítását – reagált kedden a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium a Hina horvát hírügynökség megkeresésére.

A közös érdekű uniós projektek elsősorban azok, amelyek összekötik az energetikai infrastruktúrát az EU-tagállamai között – közölte a tárca. Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összekötése nincs közvetlen hatással a krki lng-terminál fejlődésére, sem arra a gázra, amely a terminálról lesz elérhető.

A horvát-szlovén rendszerösszekötő, a Rogatec összekapcsolási pontnál kétirányúsított, így Horvátország is kaphat gázt Szlovéniától – írta az MTI nyomán a Napi.hu.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy Budapest Szlovéniával közösen pályázik az uniós támogatásra gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Az Európai Tanács döntése tavasszal várható az ügyben.

A horvát kormány a múlt héten döntött arról, hogy százmillió euróval (31,8 milliárd forint) támogatja a krki lng-terminál megépítését. A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdheti meg működését, és a projekt 234 millió euróba kerül. A projektet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.