Vállalatok

Indulhat a szerbiai gázvezeték építése a magyar határig

NRGreport | 2019.02.12. 10:04

Szerbia februárban kiírja a Török Áramlat gázvezeték Bulgáriát és Magyarországot összekötő szakaszának kapacitására vonatkozó tendert – közölte Aleksandar Antic, szerb energiaügyi miniszter a hét végén. Március-áprilisban indulhat a vezeték építése a magyar határig. 

A kötelező érvényű ajánlatok keretében várhatóan elegendő kapacitásigénylés érkezik majd be, miután a bulgáriai szakasz esetében is ez történt. A vezeték a magyar energiapolitika diverzifikációs törekvéseinek fontos elemét képezi, így magyar vállalatok részéről is érdemi érdeklődés valószínűsíthető, amit az előzetes igényfelmérés is igazolni látszik.

A Gastrans projektcég közlése szerint tavaly áprilisban a Magyarország felé orosz gázt szállító vezeték teljes kapacitására kapott nem kötelező érvényű ajánlatokat a 2039-ig terjedő időszakra; az akkori, eljárással a piac érdeklődését igyekezett tesztelni a Gastrans.

A szerb kormány emellett február végén, március elején hozhatja meg a végső beruházási döntést a miniszter szerbiai média által idézett szavai szerint, ami ugyanakkor várhatóan már csak formalitás lesz. Ezek után a vezeték építése Szerbiában március-áprilisban indulhat, amelynek mintegy 300 millió eurós költségét a Gastrans biztosítja. Az építkezés – , amely részben a meglévő infrastruktúra átalakítását jelenti – 7-8 hónapig tarthat, vagyis a vezetékszakasz az év vége előtt elkészülhet. Bulgáriában ez előző héten hozták meg a projekttel kapcsolatban a végső beruházási döntést.

A Gastrans a svájci székhelyű South Stream Serbia leányvállalata. A South Stream Serbia 51 százaléka a Gazprom orosz állami gázmonopólium, a fennmaradó 49 százaléka a Srbijagas tulajdonában van.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.