NRGreport
Menü

Amerika diktálja a tempót az olajpiacon 2019-ben

A globális olajpiaci keresletnek az OPEC kitermeléscsökkentése, valamint a venezuelai és az iráni szankciók kínálatot korlátozó hatása ellenére is nehéz lesz lépést tartania a kínálat elsősorban OPEC-en kívüli bővülésével 2019-ben - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentésében. 

Az olajárak emelkedését az IEA szerint kordában tartja, hogy a piac továbbra is a 2018 második felében épített tartalékok leépítésén dolgozik. A helyzet pedig az év hátralévő részében sem vesz gyökeres fordulatot a szervezet szerint, amely elsősorban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli termelés bővülésével számol idén, az erre vonatkozó prognózisát pedig januárhoz képest napi 1,6 millióról napi 1,8 millió hordóra emelte friss jelentésében. Ez nagyrészt az Egyesült Államokban valósulhat meg, amely 2018-ban a világ első számú olajtermelőjévé vált, de kitermelési politikáját Oroszországgal ellentétben nem hangolja össze a Szaúd-Arábia vezette olajkartellel.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a teljes globális olajkereslet bővülése 2019-ben várhatóan 1,4 millió hordó/nap lesz; erre vonatkozó prognózisán az IEA nem módosított január óta. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ugyanakkor az OPEC által termelt olaj kereslete gyengébb lesz, mint amire egy hónappal korábban számított. Az IEA az erre vonatkozó prognózisát napi 31,6 millió hordóról 30,7 millió hordóra mérsékelte.

Venezuela kitermelése csaknem megfeleződött két év alatt napi 1,17 millió hordóra. Az IEA szerint az Egyesült Államok termelése várhatóan önmagában nagyobb mértékben bővül majd 2019-ben, mint a jelenlegi venezuelai kitermelés. Ez azonban csak mennyiségi értelemben igaz, minőségi szempontból a helyzet összetettebb. Az iráni és venezuelai szankciók hatására a nehezebb nyersolaj globális kínálata gyengült, és bár ebből a könnyebb olajakhoz képest több magasabb értékű desztillátum állítható elő, ami bizonyos finomítóknál zavarokat eredményezett, ugyanakkor egyelőre nem okozott drámai áremelkedést a piacon és várhatóan 2019 hátralévő részében sem fog a szervezet szerint.

Az Egyesült Államok olajtermelése a korábban vártnál is gyorsabban növekedhet - közölte kedden a washingtoni kormányzati Energiainformációs Ügynökség (EIA). Az EIA legújabb becslése szerint az idei átlagos kitermelés napi 12,4 millió hordóra emelkedhet a 2018-as 11 millióról; januárban ezt még csak 12,1 millió hordóra prognosztizálta. A 2020-as előrejelzést szintén felfelé módosították, 12,9 millió hordóról 13,2 millió hordóra.

A Brent spot árfolyama szerda délután mintegy másfél százalékkal emelkedve a 64 dollárt közelíti. 

Amerika diktálja a tempót az olajpiacon 2019-ben


A WTI ugyanekkor hasonló mértékű erősödéssel a 54,50 dollár felett tartózkodik. 

Amerika diktálja a tempót az olajpiacon 2019-ben


Megroppanhat az olajpiac a BP-vezér szerint

Rengeteg bizonytalansági tényező hat a globális olajpiacra és az árakra jelenleg, számos kockázat pedig valódi válsághoz vezethet - véli Bob Dudley, a BP olajvállalat vezérigazgatója. A CNBC-nek nyilatkozva Dudley elmondta, az esetleg fokozódó bizonytalansági faktorok között számol a szavai szerint tragikus venezuelai körülményekkel, a líbiai bizonytalansággal, a növekvő amerikai palaolaj-termeléssel, valamint az iráni szankciókkal. A BP-vezér szerint a termelői és fogyasztói szempontokat is figyelembe véve az 50-65 dollár közötti hordónkénti olajár lenne leginkább optimális.


 

Forrás: Portfolio