Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A villanyautók már mindent visznek?

Lendvai Zsolt | 2019.02.19. 15:55

Ha ma Magyarországon a legkényesebb szempont általában az ár, aztán a fenntartás, a dizájn, a fogyasztás, a kényelmi extrák. Viszonylag kevesen gondolkodnak el, mennyire szennyez az adott típus. A német autóklub Ecotestje azoknak segít, akik mégis kíváncsiak, melyik a környezetkímélőbb alternatíva.

Mi az az Ecotest?

A német autóklub, vagyis az ADAC szakembereinek kezei között évről évre több mint száz tesztautó fordul meg. Elég nagy apparátusuk, és megfelelő technikai lehetőségeik is vannak, hogy mindent alaposan megmérjenek, és közúton is elegendő kilométert csavarjanak az autókba. A méréseket aztán számos különböző összevetéshez fel tudják használni.

Forrás: ADAC Ecotest 2018.

A szakemberek nemcsak próbapadon, hanem közúton, valós körülmények között is ellenőrzik a szén-dioxid-kibocsátást (CO2), valamint a jogszabályokban is meghatározott károsanyagokat. Utóbbi körbe tartozik a szén-monoxid (CO), a nitrogén-oxid (NOx), illetve a szénhidrogén (HC) és a szilárd részecskék száma, tömege.

Mit és hogyan tesztelnek?

Idén összesen 109 különböző modellt vizsgáltak. A 2018-as év azért is érdekes volt, mert először jelentek meg a gyártók kínálatában olyan autók, amelyek teljesítik a 2019 szeptemberétől előírt Euro 6d-TEMP normát. Ezeknél már nem elegendő laboratóriumi körülmények között meghatározni a kibocsátást, valós körülmények között is jól kell működnie a kipufogógáz-tisztításnak.

Forrás: ADAC Ecotest 2018.

Mérik az autókat próbapadon, valamint menet közben, hordozható emissziós mérőműszerrel (PEMS). Nem elég tehát csak a padon, vagy csak az úton jól teljesíteni. A tesztelők igyekeznek minden autónak azonos esélyeket biztosítani, ezért a szén-dioxid-kibocsátásnál az adatokat Well-to-Wheelrendszerben vizsgálják. Magyarul forrástól a kerékig számolják az energiafelhasználást, figyelembe véve az üzemanyag előállításához szükséges energiát is. Ebből következik, hogy a végső rangsorolásnál nem kapott minden villanyautó alanyi jogon maximális pontszámot a CO2-kibocsátásra.

Nem teljesen magától értetődő, hogy az Euro 6d-TEMP normát teljesítő autók kevésbé szennyeznek, mint az alacsonyabb előírásra tervezett modellek. Sok olyan hibridet vagy gázos gépet találunk előkelő pozícióban, amely csak Euro 6b-s, miközben például az Opel Grandland X nagyobbik dízele hiába 6d-TEMP-es, ha sokat fogyaszt, és magas a CO2 értéke.

Forrás: ADAC Ecotest 2018.

Eredmények

Az Ecotestben évről évre vannak meglepő eredmények. Tavaly például a CNG-s Audi A4 megelőzte a Tesla Model S-t, és volt plug-in hibrid, amelyet simán megvertek a német prémiumgyártók felső-közepes dízelei. Az idei ranglistán is vannak érdekességek, de az elektromos autók egyértelműen taroltak. A top10-be nemcsak dízel, de még tisztán benzines sem tudott bekerülni.

A maximális elérhető pontszám 110 pont, amely két tényezőből tevődik össze. Hatvanat lehetett kapni a CO2-emisszióra, ötvenet a károsanyag-kibocsátásra. Minél jobban szerepelt egy autó, annál magasabb pontot kapott. Így a ponthatárok a következőképpen alakultak:

→ 5 csillag: 90 pont fölött

→ 4 csillag: 70-89 pont

→ 3 csillag: 50-69 pont

→ 2 csillag: 30-49 pont

→ 1 csillag: 0-29 pont

Az első hét helyezett

Ötcsillagos értékelést mindössze hét autó kapott, közülük ráadásul hat tisztán elektromos. A legmagasabb pontszámot, 100-at a maximális 110-ből a Volkswagen e-Golfnak sikerült elérnie. A fészlift során 35,8 kilowattórás akkucsomagot kapott, ezzel pedig az Ecotesten 200 kilométert tett meg egy töltéssel. A gyári adattól ugyan elmaradt, de a 17,3 kWh/100 kilométeres fogyasztás így is igen jónak számít. A CO2-kibocsátása 100 gramm kilométerenként, alapul véve a németországi energiamixet (579 g/kWh).

Forrás: ADAC Ecotest 2018.

Nagyon szoros küzdelemben maradt le a dobogó legfelső fokáról a Volkswagen e-Up!, a harmadik helyet pedig megosztva szerezte meg a BMW i3s és a Smart Fortwo Coupé EQ. Némi meglepetést talán az okozott, hogy a villanyautók közé hatodiknak beékelődött a Fiat Panda 0.9 8V Twinair Natural Power. Az olasz kisautó CNG-s üzemben 4,3 kilogrammot fogyasztott százon – ez 125 g/km-es CO2-kibocsátást eredményezett. Károsanyagból annak ellenére is keveset nyomott a külvilágba az aprócska turbómotor, hogy a teszt jelentős részében kellett a teljes terhelés közelében forgatni a megcélzott sebességek tartásához. 91 pontjával az eddigi legjobb Fiat az Ecotesten.

Forrás: ADAC Ecotest 2018.

Íme, az első hét rangsora:

 

A négycsillagos tömeg

Nagyon színes mezőny követi az élbolyt, ugyanis a 8-37. hely között megtalálhatók a villanyautók mellett hibridek, gázos járművek, benzinesek, dízelek, sőt a Hyundai Nexo képében egy igazán nagy ritkaságnak számító hajtást, a tüzelőanyag-cellás megoldást is megtaláljuk.

 

A teljes cikk a Totalcar oldalán olvasható.

  Lendvai Zsolt
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.