Trading

Az olajár zuhanása mellett is túlszárnyalhatta a célt a Mol

NRGreport | 2019.02.19. 07:02

Február 22-én pénteken hozza nyilvánosságra 2018. negyedik negyedéves eredményeit a Mol. Az iparágban kiemelten figyelt tisztított EBITDA mutató 20 százalékos emelkedést jelezhet az egy évvel korábbihoz képest, ezek alapján könnyedén teljesülhet a menedzsment idei EBITDA-célja. Közben az üzemi eredmény harmadával bővülhetett, az adózott eredmény viszont jelentősen visszaeshetett 2017 hasonló időszakához képest az elemzői konszenzus szerint. Az üzletágak között a kutatás-termelés EBITDA-ja valósággal kilőhetett, köszönhetően a csökkenése ellenére is viszonylag magas olajárnak, de a fogyasztói szolgáltatások is jól teljesíthettek, míg a downstream területén részben a finomítói marzsok tavaly év végén kezdődött gyengülése miatt stagnálás várható. 

 

A hazai olajtársaság újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA-ja 20 százalékkal nőhetett 2018 negyedik negyedévében éves összevetésben a nyolc elemző előrejelzésein és becslésein alapuló konszenzus szerint. Ez azt jelentené, hogy a menedzsment által a második negyedévben 2,2 milliárd dollárról 2,4 milliárd dollárra emelt idei EBITDA célszámot magasan túlszárnyalhatja a társaság, miután az első három negyedév után 2 milliárd dollár körül járt a társaság, amihez a negyedik negyedév mintegy 650 dollárt tehetett hozzá. (Így várhatóan a 2017-ben elért 2,45 milliárd dolláros EBITDA-t is meghaladja az eredmény.) Az üzemi eredmény masszívan, harmadával nőhetett, az adózott eredmény viszont jelentősen, közel 40 százalékkal eshetett vissza éves összevetésben. 

Az olajár zuhanása mellett is túlszárnyalhatta a célt a Mol

Az üzletágak között az upstream (kutatás-termelés) tisztított EBITDA-ja közel 50 százalékkal ugorhatott meg 2017 utolsó negyedévéhez képest. A downstream (finomítás-kereskedelem) esetében minimális, 2 százalék körüli csökkenés jöhet, a gáz üzletág EBITDA-ja viszont 10 százaléknál nagyobbat gyengülhetett az elemzői konszenzus alapján. Ami azonban fontosabb, a fogyasztói szolgáltatások üzletág ismét lendületes, 20 százalék feletti növekedést érhetett el az egy évvel korábbiakhoz képest.

Mik hatottak az eredményre?

Kutatás-termelés

1. olajár: A tavalyi utolsó negyedévben sokéves csúcsról fordultak le az olajárak, és gyakorlatilag az egész időszak során csökkentek. Bár ennek következtében a negyedév átlagos Brent-árfolyama (67,8 dollár/hordó) jócskán a harmadik negyedéves átlagár (75,3 dollár) alá süllyedt, azonban még így is jelentősen felülmúlta 2017 negyedik negyedévének 61,4 dolláros átlagárát. Az üzletág eredményessége ugyan így elmaradt a 2018 harmadik negyedévitől, azonban a még mindig magasabb olajárak hatására érdemben javult az egy évvel korábbihoz képest. 

Az olajár zuhanása mellett is túlszárnyalhatta a célt a Mol

2. dollár: Az átlagos dollár/forint-árfolyam a tavalyi negyedik negyedévben 283,15 forint volt, meghaladva a 2018 harmadik negyedéves 278,72 forintos, illetve a 2017 negyedik negyedéves 264,68 forintot is. A relatív gyengébb forint kedvezően befolyásolja a dollárban keletkező és forintra átszámolt bevételeket és eredményeket, és bár a költségeket ezzel ellentétes irányban befolyásolja, a hatás egészében véve pozitív.
 

Finomítás-kereskedelem

1. készlet-átértékelődés: A szinte az időszak egészét meghatározó olajáresés hatására a társaság előbb valószínűleg viszonylag magasabb áron tudta beszerezni az alapanyagot, majd viszonylag alacsonyabb áron értékesíthetett az olajárakkal bizonyos mértékben együtt mozgó finomított-termék-piacon, vagyis ez a faktor inkább negítavan befolyásolhatta az üzletág eredményességét.

2. Brent-Ural különbözet: A különbözet mind a harmadik negyedévhez, mind 2017 utolsó negyedévéhez képest szűkült, sőt, december végén az Ural árfolyama többször is meghaladta a Brentét. Ez nem kedvez az üzletág eredményességének, tekintettel arra, hogy a Mol alapanyag-költségei jelentős mértékben az Uralhoz kötődnek, míg a késztermékek árazása alapvetően inkább a Brent árának alakulásához fűződik, természetesen a kereslet-kínálati összefüggéseken túl.

3. dollár: A dollár/forin-árfolyam alakulása ebben az üzletágban is inkább pozitívan hathatott az eredményekre, az upstream üzletághoz hasnló módon.

4. csoportszintű finomítói árrés: A mutató 4,9 dollár/hordóra, több mint kétéves mélypontra ereszkedett 2018 negyedik negyedévében a megelőző negyedév 5,8 dolláros, és 2017 negyedik negyedévének 5,7 dolláros értékéről. A jelenség, ami nagyrészt a benzin piacán kialakult túlkínálattal függ össze, negatívan hathatott a finomítás-kereskedelmi üzletág eredményére.

5. új csoportszintű petrolkémiai árrés: Az árrés a tavalyi negyedik negyedévben 429,1 euró/tonna volt, ami a tavalyi harmadik negyedéves (362,3), illetve az egy évvel korábbi (415,6) értéket is felülmúlja, ami kedvező hatást gyakorolhatott a downstream eredményességére.
 

Fogyasztói szolgáltatások

1. üzemanyag-kereslet: A tavalyi negyedik negyedév hónapjaiban is 4-5 százalék körüli ütemben folytatódott a magyarországi üzemanyag-fogyasztás növekedése, és a régiós országokban is tovább bővül a benzin- és gázolaj kereslete, ami természetesen kedvezően befolyásolja az üzleti eredményeket.

2. kiskereskedelmi forgalom: A teljes kiskereskedelmi forgalom az üzemanyagokéhoz hasonló lendülettel erősödik Magyarországon és a térségi országokban, ez pedig szintén pozitív az egyre fontosabb a társaság fogyasztói üzletágának szempontjából, amelyben a nem üzemanyag-jellegű értékesítések egyre nagyobb szerepet kaphatnak.

3. új területek fejlesztése: A fogyasztói üzletág olyan új terület a társaság tevékenységében, amely az intenzív bővülés időszakában van, a 2030-as hosszú távú vállalati stratégiával összhangban. Az üzletág fejlesztése – például a benzinkutak kiskereskedelmi értékesítési pontokká alakítása a Fresh Corner koncepció keretében – nem csak a beruházási szükségleteket, de a bevételeket és eredményességet is érdemben növeli, ahogyan ezt az elmúlt negyedévek eredményei is mutatják.


Mire számít a KBC?

A KBC a konszenzusnál valamivel alacsonyabb, 117,9 milliárd forintos CCS EBITA-t vár, ami még mindig jelentős növekedést jelentene éves összevetésben. Az adózott eredmény viszont a KBC szerint mindössze 39,6 milliárd forint lehet, éves szinten már közel 50 százalékos visszaesést mutatva.

Az üzletágak között a kutatás-termelésnél szintén a konszenzusnál alacsonyabb, 83,1 milliárd eurós CCS EBITDA-t valószínűsítenek, ami azonban még így is jóval 40 százalék feletti javulás lenne. A downstream üzletágban is a konszenzustól némileg elmaradó várakozást tett közzé a KBC, viszont a fogyasztói szolgáltatások terén annál nagyobb, éves alapon közel 30 százalékos bővülést prognosztizálnak.

Az olajár zuhanása mellett is túlszárnyalhatta a célt a Mol

 

  NRGreport
Címkék
#gyorsjelentés   #Mol   #olaj   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.