Szabályozás

Bekeményít a teherautókkal szemben az EU – Szigorúan korlátozzák a kibocsátást

NRGreport | 2019.02.20. 10:46

Jelentősen korlátoznák a következő években az új teherautók és buszok szén-dioxid-kibocsátását az Európai Unióban az Európai Parlament és az Európai Tanács képviselői által kidolgozott történelmi jelentőségű új megállapodás értelmében. Ezáltal uniós szinten most először állapítanak meg kötelező szén-dioxid-emisszió csökkentési célokat a kamionok számára.

A kompromisszumos megállapodás értelmében a CO2-kibocsátást 2025-ig 15, 2013-ig pedig 30 százalékkal kellene mérsékelni a 2019-es szinthez épest – számolt be a Politico az Európai Bizottság nyomán. Az Európai Tanács tagjai már múlt év végén megállapodtak a célszámokban, a Parlament azonban szigorúbb, 20, illetve 35 százalékos kibocsátáscsökkentési célszámokat támogatott.

Az Európai Unióban jelenleg nincsenek kibocsátáscsökkentési határértékek meghatározva a nehézgépjárművek számára, szemben egy sor országgal, például az Egyesült Államokkal, Kínával, Japánnal vagy Kanadával. Az EU becslései szerint a szállítási ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csaknem negyede a teherautókhoz fűződik.

A szállítási szektor gyakorlatilag az egyetlen, amelynek kibocsátása továbbra is emelkedik az unióban. A Párizsi Klímaegyezmény értelmében az EU 2030-ig legalább 40 százalékkal fogná vissza szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es évhez képest.

A Reuters értesülése szerint az európai autógyártók egyesülete (ACEA) a végül megszavazottnál jóval enyhébb, 7, illetve 16 százalékos célszámokért lobbizott 2025-re és 2030-ra. Az ACEA érvelése szerint a nehézgépjármű park elektromos üzeműre való lecserélésében jóval kisebb potenciál van, mint a személyautók esetében, és a hosszabb távú utak esetében nem igazán működne ez a hajtásmód. A MAN, a Volkswagen csoport teherautógyártó vállalata figyelmeztetett, az új határértékek több tízezer állásba kerülhetnek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.