Innováció

Szennyvizet újrahasznosító gázkazánt fejleszt a Vara-FÉG Kft.

NRGreport | 2019.02.20. 16:33

Szennyvizet újrahasznosító gázkazánt fejleszt a Vara-FÉG Kft. több mint 768 millió forint összköltségű kutatás-fejlesztési projektben, a fejlesztéshez a cég 384 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán.

Vara Árpád, a Vara-FÉG Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-vel közölte: a tavaly indult és idén év végéig megvalósuló k+f projekt célja olyan új kazántechnológiai megoldás kifejlesztése, ami nem használ többletenergiát a szennyvíz megtisztításakor. 

Tájékoztatása szerint a rendszer minden típusú gázzal üzemeltethető. Az eszköz ülepítőből emeli be a szennyvizet, beporlasztja a generátorba és a folyamat végén tartályba gyűjti a tiszta vizet. A szennyvíziszapot leválasztják, kiszárítják, elgázosítják, egy erre a célra kifejlesztett, a kazán részét képező egységgel. A kiszárított szennyvíziszapot a későbbiekben granulált tüzelőanyagként használják fel – fejtette ki.

Közölte: a fejlesztés értéke, hogy kezeli a szennyvizet ott, ahol nem lehet kiépíteni szennyvízcsatornákat. A megoldással költséghatékony az épületek fűtése, ivó és melegvíz ellátása.

A verpeléti és budapesti gyáregységben készülő rendszert a cég tervei szerint bel- és külföldön egyaránt értékesítik majd. 

A cég jogelődje 1891-ben alakult meg Fegyver- és Gépgyár részvénytársaság néven. A Vara-FÉG Kft. 796 millió forint árbevételt ért el legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 2017-ben, adózott nyeresége 48,7 millió forint volt a nyilvános cégadatok szerint, 60 dolgozót foglalkoztat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.