NRGreport
Menü

Paksi Atomerőmű: kisebb eltéréseket találtak, intézkedési tervet dolgoztak ki

A hazai jogszabályok értelmében a nukleáris létesítményeknél 10 évente Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatot kell végezni, amelynek eredményeit jelentésben foglalja össze az engedélyes. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017. év végén nyújtotta be jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelynek értékelését január 30-án lezárták. Az OAH értékelése szerint a felülvizsgálatot a jogszabályi követelményeknek megfelelően végezték el, a feladatokat és a határidőket kellően körültekintően határozták meg. A nukleáris biztonságra hatással lévő, súlyos eltérést nem azonosítottak az OAH felügyelői. A Paksi Atomerőmű szakemberei a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki. 

A nemzetközi követelményeket is magában foglaló jogszabályok előírásai alapján a felülvizsgálat kiterjedt a nukleáris létesítmény, annak rendszerei és rendszerelemei állapotában bekövetkező változások azonosítására és értékelésére, a telephely változásaira, a tudomány eredményeiből, nemzetközi gyakorlatból és a műszaki fejlődésből, továbbá a paraméterek monitorozásából következő új ismeretek, tények értékelésére. A műszaki területen túl az atomerőmű szakemberei áttekintették az adminisztratív és humán szakterületet is.

A vizsgálat nemcsak pillanatnyi állapotot rögzített, hanem 10 évre vissza és részben előre is tekintett, kijelölve a következő 10 év meghatározó feladatait. A Paksi Atomerőmű 4 blokkja az elmúlt években külön eljárásban megkapta a további 20 évre szóló üzemeltetési engedélyt. A tízévente kötelező felülvizsgálat azért is fontos, mert ennek eredményétől függően a kiadott engedély korlátozható, súlyos esetben vissza is vonható. A nukleáris biztonságra hatással lévő, súlyos eltérést nem azonosítottak az OAH felügyelői - közölte a hivatal honlapján. A Paksi Atomerőmű szakemberei a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki.

A hatósági felülvizsgálat az Időszakos Biztonsági Jelentésen kívül egy másik feladatcsoportot is áttekintett: a 2011-ben végrehajtott, a fukushimai balesetet követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (Stressz-teszt) fennmaradó feladataira is kiterjedt az értékelés. A jelentést elfogadó hatósági határozatban az OAH fenntartotta a folyamatban lévő intézkedések végrehajtásának szükségességét.
 

 

Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »