Vállalatok

Olajat és gázt rejthetnek a titokzatos fantomvulkánok

NRGreport | 2019.02.26. 12:04

Jelentős mennyiségű olajat és földgázt rejthet az a mintegy 7 ezer négyzetkilométeres terület az Északi-tenger brit vizeinek mélyén, amelyről eddig úgy vélték, mindössze kialudt vulkánok üres magmakamrái találhatók ott. 

A Skócia partjaitól észak-keleti irányban elterülő Rattray vulkáni tartományról évtizedeken át úgy vélték, mindössze kialudt vulkánok kiürült magmakamráit tartalmazza, érdemi olaj- és gázlelőhelyek jelenlétének lehetőségét pedig kizárták.

Az University of Aberdeen, a Heriot-Watt University és az University of Adelaide geológusai szerint azonban ezek a bizonyos "fantomvulkánok" nem is léteznek. Tanulmányuk alapján az eddigi ismeretekkel szemben jó esély van rá, hogy az olajipar által több mint 50 éve nem kutatott területen a jövőben jelentős lelőhelyeket fedezhetnek fel.

A kutatás keretében a geológusok újra felmérték a részleteiben gyakorlatilag ismeretlen területet háromdimenziós szeizmikus adatok, illetve a kutak adatai alapján, miután a korábbi hibás geológiai modell miatt az elmúlt fél évszázadban az olajipar eleve nem is fordított figyelmet a terrületre.

A geológusok egyelőre nagyságrendi becslést sem adtak arról, mekkora készleteket rejthet a terület. Bár a kitermelés kihívásos lehet, de a kitermelési technológiák folyamatos fejlődése, és a tágabb régió jó adottságai miatt azonban bizakodóak. Az Északi-tenger a világ egyik legtermékenyebb régiója az olaj- és gáztermelés tekintetében.

  NRGreport
Címkék
#Északi-tenger   #földgáz   #olaj   #olajlelőhely   #vulkán  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.