Vállalatok

Valami alakul Algériában – és mire készül a Gunvor?

NRGreport | 2019.02.28. 19:51

Az algír Sonatrach céget emlegetik a piaci pletykák, mint ami a Svájcban bejegyzett Gunvor olajkereskedő vállalat megvásárlására készül. A Gunvorról most az a hír is felröppent, hogy a nem-alaptevékenységéhez kapcsolódó oroszországi eszközeinek értékesítését fontolgatja. A vállalat még mindig a 2018-ban elszenvedett veszteségét próbálja menedzselni – írja a Reuters.

A Gunvort 2000-ben alapította Torbjörn Törnqvist akkori orosz partnerével, a Putyin-barát Gennagyij Tyimcsenkoval. A ma Svájcban élő, svéd milliárdos Törnqvist a British Petrolnál kezdte pályáját 1977-ben, 1983-tól pedig a Scandinavian Trading CO AB olajkereskedelmi divízióját vezette egészen 1989-ig, majd a Gunvor megalapításáig az Intermaritime Group Petrotrade-ben szintén olajdivízió vezetői pozíciót töltött be. Köszönhetően az orosz nagyvállalkozó-partner kiváló kapcsolatrendszerének is, a Gunvor az elmúlt két évtizedben a világ egyik legnagyobb commodity trading vállalatává nőtte ki magát: 2003-ban megnyitották a svájci, 2007-ben a szingapúri kereskedő irodájukat, majd 2011-ben ugyanígy a Bahamákon és 2014-ben Shanghajban is. 2012-ben Belgiumban és Németországban vásároltak finomítókat, majd 2016-ban Hollandiában, Rotterdamban. 2018-ban a vállalat 60%-kal, 7 millióról 11 millió tonnára növelte LNG forgalmát az előző évhez képest, és tavaly megérkezett az első LNG cargo is a jamali LNG projektből, melynek alapja egy 23 évre kötött szerződés.

Forrás: Pixabay

A Gunvor Oroszország egyik, ha nem a legnagyobb olajexportőre. Neve onnan is ismerős lehet számunkra, hogy az egykori MOL-résztulajdonos Szurgutnyeftyegaz által kitermelt földgázt és kőolajat is éveken át ők értékesítették. Tyimcsenko még 2014 márciusában adta el tulajdonrészét a Gunvorban alapítótársának, Torbjörn Törnqvistnek, miután cége felkerült az “Oroszország ukrajnai beavatkozása miatt büntető intézkedésekkel sújtott orosz személyek” amerikai listájára. Az üzletember a Gunvor-részesedés eladását azzal magyarázta, hogy szeretné megóvni a vállalatot bárminenű lehetséges szankcióktól, és hogy ez ily módon ne árnyékolja be a cég sikerességét. Tyimcsenko kiszállása után 2014-ben 87%-os tulajdonos lett Törnqkvist, miközben ma a svéd tulajdonos-ügyvezető tulajdonosi aránya 64%-ban jelenik meg a forrásokban – időközben ugyanis dolgozók is részesültek a vállalati tulajdonból.

Tyimcsenko vagyonát ma közel 20 milliárd dollárra becsülik, mellyel a világ 100 leggazdagabb emberének egyikének számít, ezzel Oroszországban a mai napig a nemzeti top 10-es listára bőven felfér.

Nehéz időszak

A 2018 igazán nehéz év volt az olajkereskedők számára, és számos keményebb, váratlan áringadozással kellett megbírkózniuk a kereskedőknek. Bár a Gunvor meghatározó üzletága továbbra is zöld mezőben zárt, azaz profittal működött, a trading vonal komoly veszteségeket szenvedett el tavaly, azonban ezek nem ismétlődő, hanem egyszeri tételek voltak – írja a hírügynökség szakértői forrásokra hivatkozva.

A commodity trading amúgy egy igen magas kockázatú tevékenység, sűrű fillérek üzlete – ahogy ezt a piac ismert szereplői is aposztrofálni szokták. Napi 14 órás munka, globális kapcsolatrendszerek, magas stressz és kockázat világa, amelyben a gáz is inkább pénzügyi termékké vált, banki kitettségekkel, letétekkel, garanciákkal. A szakma megítélése pedig önmagában is elég viszontagságos, számos reputációs problémát okozva a szereplőknek világszerte. Svájc ennek fellegvára, mindenki, aki számít, ott van bejegyezve, de nem feltétlenül vagy kizárólag azért, mert létezik egy állítólagos igen elnéző helyi felügyelet, hanem mert a bankok és termékeik rendkívül felkészült módon kínálnak megoldást erre az inkább derivatív vagy fizikai tranzaktálásokról szóló, konkrétan tőzsdén vagy egy tőzsdéhez nagyon hasonlító platformon történő tevékenységhez. Mindenesetre azt elképzelni, hogy az egyik év bejön valakinek, míg a másik nem, akár nem is életszerűtlen.

Az algírok nagy dobásra készülnek

2019 januárjában reppent fel a hír, hogy az immáron 64%-os tulajdonos Torbjörn Törnqvist a teljes Gunvor eladásáról tárgyal az algír Sonatrach vállalattal, melynek során alternatív tranzakcióként vegyes vállalat alapítása is felmerült. Az orosz Bloomberg informátorai szerint a tárgyalások kezdeti fázisban vannak. A Gunvor szóvivője nem erősítette meg az információkat. A cikk megemlíti azt is, hogy korábban a Sonatach több kereskedővel, többek között a Glencorral és a Vitollal is tárgyalt együttműködésekről.

Alexander Novak orosz energetikaügyi miniszter ugyanakkor egy hónapja jelentette be, hogy a Gazprom International, a Gazprom leányvállalata két, Sonatrach-kal közös projekt iránt is érdeklődik Algériában és már az ajánlatadási fázisban tartanak. Ezen túlmenően még Lada autók gyártása is felmerült a tárgyaló felek kommunikációja során. Egy biztos tehát: az elmúlt néhány hétben több esemény is történt ugyanabban a régióban, illetve szereplőkkel. Vagy Algéria készül egy nagyobb dobásra, vagy egy érdekes megnyilvánulását láthatjuk az LNG okozta gázpiaci átrendeződésnek. Az LNG szállíthatósági “képességeinek” köszönhetően ugyanis nem csak új szereplők felbukkanását jelentheti a piacon, hanem ami ennél sokkal érdekesebb: megindulhat egy újfajta helyezkedés, pozíciófoglalás és piacfelosztás is, ami a korábbi, a nyersanyag konzervatívabb fizikai adottságaihoz szokott energetikai szereplőket most rugalmasabb mozgásokra késztetheti.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.