NRGreport
Menü

Közétette előzetes számait az Alteo

Az Alteo 18 891 millió forintos árbevételt ért el 2018-ban az előzetes számok alapján, amely 502 millió forintos növekedést jelent az előző évihez képest. A társaság 557 millió forintos nettó eredmény mellett, 1 milliárd 828 millió forintos EBITDA-val zárta a tavalyi évet - áll a 2018-as évre vonatkozó nem auditált pénzügyi eredményeket bemutató befektetői prezentációjában. 

A 2017-2019-es stratégia keretében a tavalyi év végéig már több mint 12 milliárd forintnyi befektetést és beruházást indított el a társaság, amelyek zöme a tervek szerint 2019 első félévének végére be is fejeződik. Ezzel elérte a 2016-ban végrehajtott részvénykibocsátás során célul kitűzött befektetési volument.

A 2018-as évben közel fél milliárd forinttal növelte árbevételét a vállalat, amely 3 százalékos emelkedést jelent az előző évi eredményhez képest. Az árbevétel növekedése leginkább a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 35 százalékos bővülésének köszönhető.

Az energetikai társaság EBITDA-ja 1 milliárd 828 millió forint volt 2018-ban, amely 6 százalékos csökkenésnek felel meg a 2017-es eredményekhez képest. A kis mértékű visszaesést elsősorban a KÁT-ból kiesett ácsi, pápakovácsi és jánossomorjai szélerőművek és a gibárti vízerőmű alacsonyabb EBITDA-ja, a megnövekedett CO2 ráfordítások és egyes 2017-ben elszámolt egyszeri kedvező tételek bázist növelő hatásai okozták.

A 2018. végéig elindított befektetésekkel, valamint a folyamatban lévő beruházásokkal a cég 2019 első félévének végére eléri a 2016-ban végrehajtott részvénykibocsátás során célul kitűzött befektetési volument - a közel 12 milliárd forintot.

Tavaly a saját kivitelezésű, elsősorban naperőmű beruházásokra koncentrált a csoport, a létrejött befektetéseknek és a folyamatban lévő új fejlesztéseknek köszönhetően az Alteo fotovoltaikus portfoliója 2019 nyarán már el fogja érni a 20 megawattot.

A naperőművi portfólió bővítése mellett 2018-ban szintén nagy hangsúlyt kapott az energiatárolási célú akkumulátoros K+F+I projekt, amelynek legfontosabb szakasza már lezárult, augusztusban ugyanis elkészült az akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítmény. Az energiatároló megvalósítására, tesztüzemére és integrációjára közel 500 millió forintot nyert a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt keretében további kisebb fejlesztések még zajlanak, ezek várhatóan az idei év végéig lezárulnak. 

Közétette előzetes számait az Alteo

 

Forrás: Portfolio