Vállalatok

Harmadannyira árazott orosz LNG-vel lőnék az európai piacot

NRGreport | 2019.03.03. 19:22

A Novatek, Oroszország legnagyobb magántulajdonban lévő földgáz-termelő vállalata, valamint a Shell bejelentették, hogy az amerikai gázzal szemben az orosz gáz megtartja versenyelőnyét az európai piacokon– írja a Reuters.

Az Egyesült Államok számos szankciót bevezetett már orosz személyek és cégek ellen, Oroszország ukrajnai fellépése, a 2016-os amerikai választásokba való feltételezett beavatkozások, vagy a legutóbb, Nagy Britanniában történt idegmérgezéses eset miatt. A cikk kiemeli, hogy Washingtonban jelenleg egy olyan új szankció-csomag kidolgozásán gondolkodnak, amely további hatással lehet az orosz gazdaságra és cégekre, ám a földgáz- vagy LNG-kereskedelmet eddig nem érintette.

Mark Gyetvay, a Novatek pénzügyi igazgatója szerint az egyik legnagyobb előnyük az amerikai gázzal szemben, hogy jóval olcsóbban tudják szállítani Európába az LNG-t: 3.15 dollár/mmBtu áron az USA 7-8 dolláros árával szemben. (A  Novatek ára a Gazprom 6.4 dolláros árával szemben is sokkal kedvezőbb.)

Az orosz gáz versenyképességéhez az is hozzájárul, hogy a Novatek a gázt 10 cent/mmBtu áron termelte ki az USA 3 dollár/mmBtu költségével szemben, a cseppfolyósított földgázt pedig 50 centért állította elő az amerikai 3 dollárral szemben. A Novatek ráadásul folyamatos növekedési pályát tervez az off-shore LNG-készleteit érintően: a jelenlegi 50-57 millió tonnát 2030-ig évi 70 millió tonnáig kívánják növelni, ami megközelíti Qatar mutatóit, ahol 77 millió tonnát állítanak elő évente.

Az LNG árának csökkenését, a hírügynökség szerint, az magyarázza, hogy amerikai cégek a piaci helyzetüket erősítve feltöltik Európát amerikai földgázzal, ezzel csökkentve Moszkva befolyását.

Az amerikai befolyás ellensúlyozására, az Oroszországgal régóta együttműködő  Shell létrehozott egy részben Shell, részben pedig Gazprom tulajdonú vállalatot, mely a Shell know-howját használja. Ennek köszönhetően az orosz cég könnyedén ki tudja magát vonni az amerikai szankciók alól. Még 2015 júniusában született meg a két fél között az első hosszú távú, 20 évre szóló LNG keretmegállapodás a jamali projekt kapcsán.

A bejelentés egyébként több szempontból is érdekes még. Egyrészt a Novatek ezidáig az ázsiai piacokra koncentrált LNG-termékeivel – magyarázza el részletesen is a vz.ru orosz gazdasági portál. Másrészt egészen mostanáig, kizárólag a Gazprom tudott földgázt exportálni Európába, ám a Novateknek a Rosznyefttel együtt sikerült mégis részben kibújni a monopólium alól, azzal, hogy bár a vezetékre szóló jogok továbbra is a Gazpromé, a cseppfolyós gáz zöld lámpát kapott. Ezzel az orosz vezetékes gáznak most mintha versenytársa alakult volna ki. Ráadásul a jamali LNG nem jelent bevételt az orosz államkincstárnak, sőt inkább költségként jelent meg, már ami a jamali infrastruktúrát illeti. Persze nem arról van szó, hogy nulla bevételt jelentene, de fogalmazzunk úgy, hogy ez szerény mértékű, 5 milliárd dollárnyi, azaz tizedakkora, mint a klasszikus földgáz nagyságrendileg 50 milliárdja. És hogy mégis miért lett Európa is a Novatek LNG export desztinációja, miközben eleinte erről szó sem volt és egyértelműen Ázsiát ígérték célpontnak? Egyrészt télen nehezen lehet Kínába LNG-t szállítani az időjárás miatt, másrészt rendkívül költséges, és nem is annyira nyereséges, mintha Európa felé vinnék. Így a jamal-félszigeti cseppfolyós gáz jelentősen hozzájárult Európa LNG fogyasztásához az elmúlt hónapok során.

 

Címlapkép forrása: Wikimedia.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #gáz   #Gazprom   #kereskedelem   #Novatek   #Oroszország   #Shell   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.