Vállalatok

Tavaszi rezsicsökkentés érkezik Romániában

NRGreport | 2019.03.04. 11:55

Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által megszabott, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában.

A bukaresti kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára – írja az MTI nyomán a Napi.hu.

A szabályozott energiaár térségenként eltérő és a dobrudzsai 364 lejtől (24 300 forint) a munténiai 470 lejig (31 380 forint) terjed megawattóránként, amihez még hozzáadódik a jövedéki adó, az áfa, és a zöldenergia-támogatás.

Az Economica.net gazdasági szakportál szerint a piaci szereplők által bírált intézkedéssel a bukaresti kormány valójában azt próbálta megelőzni, hogy az energiaszektorra kivetett többletadót a szolgáltatatók a lakossági fogyasztókra terheljék. A tavaly év végén kiadott, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis – a bankokra kivetett úgynevezett "kapzsisági illeték" mellett – külön többletadóval terhelte az energiaszektor szereplőit: amely a forgalom 2 százalékát teszi ki, az eddigi 0,1 százalék helyett.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.