NRGreport
Menü

Megújuló energia: van, amiben EU-átlag felett teljesít Magyarország

Az Európai Unióban a fűtésre és hűtésre felhasznált energia átlagosan 19,5 százaléka, Magyarországon 19,6 százaléka származott megújuló energiaforrásból 2017-ben. 

A megújulók fűtés-hűtésben betöltött részaránya 2004-ben még csak 10,4 százalék volt az EU-ban; a bővüléshez az ipari és szolgáltatói szektor mellett a háztartások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

A legnagyobb arányban északi országok használnak megújulókat a fűtés-hűtési igények fedezésére. Svédország 69,1, Finnország 54,8, Lettország 54,6, Észtország pedig 51,6 százalékban alkalmazott megújuló energiaforrásokat a célra.

A legkisebb szerepe az Egyesült Királyságban (7,5%), Írországban (6,9%) és Hollandiában (5,9%) van a megújuló energiaforrásoknak a fűtés-hűtésben. 

Megújuló energia: van, amiben EU-átlag felett teljesít Magyarország

Eurostat 
Nagyobb ábráért katt!

Az Eurostat jelentése ugyanakkor nem részletezi, hogy melyik megújuló energiaforrás konkrétan mekkora részarányt tesz ki. Magyarországon messze a legnagyobb súlya a biomasszának - részben tűzifa - van a megújuló alapú fűtés-hűtésben, míg az északi országokban a vízenergia, geotermia és szélenergia is jelentős arányt képvisel.

Forrás: Portfolio