Fenntarthatóság

Készül a kormány mesterterve a klímaváltozás ellen

NRGreport | 2019.03.07. 13:49

Fogyasztó- és klímabarát energiastratégián dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), kiemelt cél, hogy az energiaszektor hozzájáruljon a fenntartható, minőségi gazdasági növekedéshez – mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. 

A vezetékes infrastruktúrák jövőjéről és fenntartható fejlesztésükről rendezett megbeszélésen az államtitkár hangsúlyozta: az új nemzeti energiastratégia koncepciója szerint tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatásokat kell biztosítani a fogyasztóknak. Ennek eléréséhez négy fő programpontot fogalmaztak meg: 

→ a fogyasztók központi szerepét,

→ az energiaellátás biztonságának további erősítését,

→ az energiaszektor klímabarát átalakítását,

→ valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek kihasználását.

Kaderják Péter jelezte: az ITM egyrészt a jogszabályok alakításával, másrészt konkrét programok, projektek megvalósításának támogatásával is segíteni szeretné a célok elérését.

Az államtitkár a fogyasztóközpontúság részleteinél egyebek mellett a fenntartható rezsiköltségek biztosítását, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, valamint az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek alkalmazását említette.

Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a többi között a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a megújuló energiaforrások növekvő felhasználására, valamint a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére.

Az energiaszektor klímabarát átalakításánál kiemelte a közlekedés zöldítését, az e-mobilitás támogatását, valamint a nukleáris energia hasznosítását és a szénalapú áramtermelés várható visszaszorítását.

Az innovatív technológiák lehetőségeinek feltérképezéséről és előmozdításáról az államtitkár elmondta: hét munkacsoportot alakítottak az Energetikai Innovációs Tanácson belül, várják a szervezet első javaslatait. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.