NRGreport
Menü

Szélenergia: Magyarország a sereghajtók között az EU-ban

Egyre nagyobb szerepet játszik az európai áramellátásban a szélenergia, 2018-ban már szélerőművek termelése fedezte az Európai Unió villamosenergia-fogyasztásának mintegy 14 százalékát. 

Az EU-ban tavaly a villamosenergia-termelésben megvalósított beruházások 95 százaléka a megújuló energiaforrásokhoz kötődik, ezen belül pedig a szélenergia területén valósult meg a beruházások 63 százaléka, mintegy 26,7 milliárd euró értékben. 2017-ben a szélenergia az összes megújulós beruházásnak még csak 52 százalékát tette ki. A szélenergia-termelő beruházásokra fordított összeg 20 százalékkal nőtt 2017-hez képest; a szárazföldi beruházások értéke 16,4, az offshore (tengeri) telepítéseké pedig 10,3 milliárd euróra rúgott 2018-ban az EU-ban.

Az előző évhez képest azonban 2018-ban 32 százalékkal kevesebb új szeles kapacitást telepítettek az EU-ban - áll a WindEurope weforum által idézett kutatásában. Ennek két fő oka a szabályozási környezetben, illetve az elérhető támogatásokban bekövetkezett változások, valamint a rendkívül erős 2017-es bázis, amikor is Belgium, Franciaország, Németország, Írország és az Egyesült Királyság rekord nagyságú szélenergia-termelő kapacitást telepített. Az összes európai uniós áramtermelő kapacitásnak mintegy 18,4 százalékát teszik ki a szélerőművek.

A legnagyobb szerepe Dániában van a szélenergiának, itt a teljes éves áramfogyasztásnak mintegy 41 százalékát a szélturbinák termelése fedezi. Jelentős részarányt képvisel a szélenergia még Írországban (28%), Portugáliában (24%), Németországban (21%), Spanyolországban (19%) és az Egyesült Királyságban (18%).

A sereghajtók Szlovákia, Szlovénia és Svájc, ahol a fogyasztás 1 százalékát sem fedezi a szélturbinák termelése, de Csehország, Magyarország és Lettország is mindössze 1 százalékát képes áramfogyasztásának szélenergiával kielégíteni. Az országok közötti különbségeket nagyrészt a helyi adottságok, valamint a szabályozási környezet eltérései magyarázzák. 

Szélenergia: Magyarország a sereghajtók között az EU-ban

Forrás: Portfolio