Vállalatok

Súlyos kritikát kapott a magyar áramhálózat üzemeltetője

NRGreport | 2019.03.13. 08:38

Indulatos határozatban utasította el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az áramhálózatokat üzemeltető Mavir nemrég a Világgazdaság által idézett, 15 éves fejlesztési tervét – írja a Népszava. A céget tervezési folyamatai teljes felülvizsgálatára, a szakma elmúlt évekbeli fejlődésének figyelembevételére, összességében "megfelelő színvonalú" anyag elkészítésére szólítják fel. 

A MEKH felhívja a Mavir figyelmét, hogy az energiaszektor keresleti és kínálati oldala alapvetően változik. A legfontosabb, Magyarországon is megjelenő irány a megújuló-, különösen a napenergia-alapú termelés előretörése. Ehhez képest a Mavir ezek jövőbeni szerepét alig vette számításba, szakmailag tévesen termelési képességük helyett csak méretüket vizsgálva és tartalékként sem számolt velük. Nem mérték fel az energiahatékonyság, a jellemzően önellátó háztartási erőművek és az időjárásváltozások hatásait. Nem tesznek említést a költséghatékony irányítási, informatikai megoldásokról, pedig "a hálózat nem csak vas beépítésével" fejleszthető. "Ez a megközelítés nem elfogadható", "tarthatatlan": "az új technológiák hatásának vizsgálatára nem alkalmas" egy anyag, ha "nincs benne szó az új technológiákról" – fogalmaznak élesen.

A Mavir módszertana hosszú évek óta változatlan – állapítják meg. A vizsgált kevés lehetőség kimenetele borítékolható, az adatok forrását ritkán jelölik meg. Kérdés, hogy figyelembe veszik-e az utóbbi évek műszaki és energiapolitikai döntéseit, ami nélkül javaslataik vélhetőleg drágábbak. A megvalósult fejlesztéseket, előrejelzéseket csak felsorolják, utólagos eredményességeiket nem értékelik. A közölt változatok mögött nincsenek műszaki-gazdasági számítások – sorolja a hatóság, ezért az anyag teljes, a legújabb nemzetközi tapasztalatokon nyugvó újraalkotására kötelezi a Mavirt. A határidő november, de köztes, nyilvános meghallgatást és az új módszertan engedélyezését is magába foglaló feladatokat és időpontokat is megszabnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.