Trading

Az olajpiacot is felforgatja a világ legcsóróbb országa?

NRGreport | 2019.03.19. 10:07

A Venezuelában tapasztalt áramszünet komoly fennakadásokat okozhat az olajpiacon is, mivel az ipar az utóbbi napokban szinte teljesen leállt az országban, mely a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik – figyelmeztet pénteken megjelent elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az áramellátás lassan talán helyreáll, de a szakértők szerint akár hónapokig rányomhatja a bélyegét az olaj piacára a mostani kiesés. 

Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, ennek ellenére évek óta anyagi gondokkal küszködik, mivel a nyersanyag csak drágán termelhető ki, ráadásul az USA komoly gazdasági szankciókat léptetett életbe Venezuela ellen. Az elmúlt napokban az ország egyik vízerőműve hibásodott meg, ami miatt szinte teljesen sötétségbe borult a dél-amerikai állam. A hét közepén arról lehetett olvasni, hogy lassan javul a helyzet, de az IEA szerint kérdéses, mennyire lesz tartós az áramellátás helyreállása.

Az Energiaügynökség szerint ha folytatódnak a fennakadások, az az olaj piacán is komoly károkat okozhat, a héten ugyanis az ipar szinte teljesen leállt az áramhiány miatt. A mostani kiesés pedig akár hetekre-hónapokra is nyomást helyezhet a piacra.

A venezuelai olajtermelés az utóbbi években meredeken zuhant, mostanra napi 1,2 millió körül stabilizálódott. Persze a kieső termelést könnyen pótolhatja a többi OPEC-ország, az olajtermelő államok ugyanis az utóbbi hónapokban termeléscsökkentésről egyeztek meg, ami miatt jelenleg napi 2,8 millió hordós felesleges kapacitásuk van, amiből tudják kompenzálni a venezuelai kiesést, ha akarják. 

Az olajpiacot is felforgatja a világ legcsóróbb országa?

Pénteken egyébként minimálisan változott a nyersanyag ára, a WTI jegyzése stagnál, a Brent pedig 0,2 százalékos gyengülésben van.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.