Innováció

Soha nem láttak még ehhez foghatót: 1,3 milliárd volt feszültséget mértek egy decemberi viharban

NRGreport | 2019.03.19. 08:16

Az indiai tudósok a müon nevű részecske segítségével mérték meg a még 2014. december 1-jén kitört viharban lévő feszültséget, az eredmény pedig még őket is meglepte.

Valószínűleg kevesen hallottak eddig a müon nevű részecskéről, pedig a tudomány számára egy igen fontos apróságról van szó – olvasható a hvg.hu oldalán. A híradásokba legutóbb akkor került bele, amikor kiderült, a segítségével 4500 év után titkos kamrát találtak az egyik piramisban. Most újra hallani lehet felőle, köszönhetően az indiai tudósoknak.

Gizmodo beszámolója szerint a Grapes-3 névre keresztelt rendszerrel sikerült megfigyelniük az eddigi legnagyobb elektromos feszültséggel rendelkező vihart. A zivatarban a müonok segítségével mintegy 1,3 milliárd voltot mértek.

© MTI / EPA / NOAA

A müon részecskék épp úgy negatív töltésűek, mint az elektronok, de azoknál nagyjából 200-szor nehezebbek. Akkor keletkeznek, amikor a kozmikus sugárzás a légköri atomokkal találkozik. Másodpercenként átlagosan egy müon halad át az emberi kézen, de ilyen részecskék keletkeznek a Nagy Hadronütköztetőben is, amikor a protonokat nagy energiával ütköztetik. Sőt, ez a részecske segített felfedezni a Higgs-bozont is.

A Grapes-3 nevű sugárzásmérő teleszkóp-rendszer egy 13×13-as rácsra felosztva folyamatosan figyeli az eget. Normál esetben 2,5 millió müont detektál percenként, viharban azonban gyorsan változik a mennyiségük.

Egy 2014. december 1-jei vihar idején egy igen jelentős, 2 százalékos csökkenést tapasztaltak a kutatók. Mindezt különböző műveletek segítségével konvertálták át feszültséggé, ami azt mutatja, hogy a viharban jó eséllyel 1,3 milliárd volt feszültség volt.

Mint beszámolójukban írják, ez nem a villám, hanem az elektromos mező erősségére utal. A jelenséget az okozza, hogy a pozitív töltésű vízcseppek a felhő tetejére vándorolnak, míg a negatív töltésű jégkristályok az alján helyezkednek el. Összehasonlításként: a villámokban általában 100 millió volt feszültség található.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.