Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Egy-két éven belül tényleg itt az elektromos autó boom

NRGreport | 2019.03.21. 16:16

Az ABB elnök-vezérigazgatója szerint 1-2 éven belül elfogadásban, elérhetőségben és reális árakban is fogjuk érzékelni az elektromos autók drámai berobbanását a mindennapokba. A csúcsvezető az IHS Markit által Houstonban szervezett CERAWeek energiakonferencián arról is beszélt, hogy mi szükséges a széles körű elterjedéshez.

A mai modern korunk elektromos jármű rendszerének (EV system) kialakulását Ulrich Spiesshofer, az ABB elnök-vezérigazgatója optimistán látja: a technológia teljes mértékben készen áll a mindennapok igényeinek kielégítésére. Az interjúban elmondta, hogy alapvetően a piaci elvárások alakítják és nyomasztják a gyártókat és a technológiai vállalatokat a további fejlesztésekre. A houstoni konferencián négy kritériumot, pillért nevezett meg, ami elengedhetetlen az elektromos autózás rendszerének kiteljesedéséhez.

Forrás: Pixabay

Az egyik fő elemként magukat a járműveket nevezte meg, melyek gyártási üteme elképesztő mértékben növekedett napjainkban: csak Kínában 470 elektromos autót gyártó üzem van, aminek ha csupán tizede túléli a versenyt, akkor is megoldható akár az egész világ ellátása. Jelentősen fejlődik a Daimler és a Volkswagen is, akik nemrég jelentették be, hogy 25.000 euró lesz az új, már 400km-es hatótávolságú elektromos modelljeik ára.

A vezető szerint lényeges aspektus a gyors töltés és annak kényelme. Ez az ág is egyre szignifikánsabban fejlődik, amit jól példáz, hogy csak az ABB önmagában 11.000 gyorstöltő állomást telepített az elmúlt 8 évben több mint 70 országban.

Az elektromos autók akkumulátorát fontos, hogy a jövőben az energia-rendszerünk részévé tudjuk tenni, ami által a megújulók képesek lesznek az áramforrás ellátására. Azt is hozzátette, hogy az elkövetkező években az egyik fő feladat a villamosenergia-hálózatok fejlesztése, intelligensebbé tétele lesz.  

Az akkumulátor kérdéskörével kapcsolatban rávilágított arra is, hogy 15 éve még elképzelhetetlen volt az, amire a mai modellek a mindennapokban képesek: ugyanakkora helyen többszörös kapacitást tudnak produkálni. Azonban probléma, hogy az aksik üzembe állítása során még nem felelünk meg a fenntarthatósági szempontoknak, mivel azok előállítása rendkívül energiaigényes, több mint amit a használatuk során megspórolunk.  Az egyéb hasznosításuk is megoldásra vár – gondoljunk csak bele, hogy 90%-ban áll az autónk és csak 10%-ban használjuk. Ezt a 90%-os időt kellene tudnunk jól kihasználni, hogy ne csak a mobilitás, hanem az energia-rendszer részévé is váljon. A harmadik megoldandó feladat pedig az újrahasznosításuk. Rengeteg fejlesztés zajlik szerte a világban, hogy más anyagokból hogyan lehetne összeállítani egy autó akkumulátorát, annak érdekében, hogy az életciklusa végén ne jelentsen terhelést a környezetére nézve.

A szakember szerint hamarosan nem csak ökológiailag, hanem gazdasági-anyagi értelemben is vonzó és ésszerű döntés lesz az elektromos autózás.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

 

Címlapkép forrása: Flickr

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.