Trading

Az Egyesült Államok képviselőháza nagyot lépett

NRGreport | 2019.03.26. 17:33

Washingtonban az Egyesült Államok képviselőháza 391 szavazattal megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján támogatni kívánják a kelet-közép-európai országok energiaellátásbeli diverzifikációját. A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus és az amerikai elnök is megszavazza – írja az TASZSZ orosz hírügynökség.

A törvényjavaslat kimondja: az Egyesült Államoknak segítenie kell a kelet-közép-európai országok energiafüggetlenségi törekvéseit, hogy a régió országai politikai értelemben is függetlenebbé tudjanak válni.

Forrás: Pixabay

Az Egyesült Államok képviselőháza ezzel azt üzeni, hogy akár komolyan a zsebükbe is nyúlnak annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az orosz energetikai dominanciát a kelet-közép-európai régióban.

A törvényjavaslat célja kettős: egyfelől diplomáciai és politikai támogatást, másfelől bizonyos energetikai projektekhez nyújtott pénzügyi segítséget is jelent. Az összeget 1 milliárd dollárban maximálták, melyet a magánszektor által kezdeményezett befektetési projektekre lehet költeni – gyakorlatilag bármilyen energiaforrást és/vagy szállítást diverzifikáló projektre. További 5 millió dollárt pedig arra költenének, hogy a megfelelő szakembergárda álljon rendelkezésre a támogatáshoz.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban a houstoni CERAWeek konferencián tartott beszédében említette, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy az európaiak függőségbe kerüljenek az Északi Áramlat 2-től. „Inkább segítjük barátainkat a diverzifikációban” – mondta.

Az Északi Áramlat 2 a földgázt szállító vezeték, amely az orosz partoktól fut a Balti-tengeren át egészen Németországig. A gázvezeték mindkét szakaszának kapacitása 27,5 milliárd köbméter. A projekt teljes költségét 9,5 milliárd euróra becsülték. A gázvezetéket várhatóan az év végén fogják üzembe helyezni.

Ahhoz, hogy életbe lépjen, a törvényt előbb el kell fogadnia a szenátusnak, majd Donald Trump amerikai elnöknek kell aláírnia.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.