Fenntarthatóság

Izgalmas terv készül: földgáz helyett hidrogén kerülhet a vezetékekbe

NRGreport | 2019.03.28. 08:43

Az európai villamosenergia- és földgáz-rendszer üzemeltetői egy olyan közös hálózati terven dolgoznak, amely igazodik az Európai Bizottság céljához, amelynek értelmében 2050-re felszámolnák a szén-dioxid-kibocsátást az EU-ban. Ez automatikusan azt jelenti, hogy addigra a fosszilis gáz már nem lesz az energiamix része – mondta Jan Ingwersen, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának (ENTSOG) általános igazgatója. 

Az Euractiv számára adott interjú érdekesebb pontjai, megállapításai: 

→ Az EU gáztároló kapacitása jelenleg mintegy 1200 terawatt, ami biztosítja az európai energiarendszer elengedhetetlen flexibilitását.

→ A tároló létesítmények a jövőben a földgáz- mellett a villamosenergia-igények kielégítését is szolgálhatják, a hidrogén energiahordozó szerepének fejlődésével.

→ Ennek megfelelően a gázvezetékeket úgy alakítják át, hogy azok alkalmassá váljanak tiszta hidrogén szállítására, először is a terv szerint Hollandia, Belgium, Németország és Franciaország között.

→ A piac azonban egyelőre még nem áll készen egy, az egész EU-ra kiterjedő hidrogén-standardra, ezért a regionális megközelítés előnyösebb.

→ A villamosenergia- és földgáz-átviteli rendszerirányítók jelenleg is dolgoznak egy közös, tízéves hálózatfejlesztési terven, amit a terv szerint nyáron mutatnak be, majd az ősz során véglegesítenek.

→ A közös terv három lehetséges forgatókönyvet is tartalmazni fog, amelyek az európai szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési erőfeszítésekkel, illetve a Párizsi Klímaegyezmény céljaival is kompatibilisek lesznek.

→ A háromból két szcenárió a század közepére teljesen megszüntetné az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátását, ezzel együtt a fosszilis gáz használatát is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.