Fenntarthatóság

Ausztrália milliárdnyi fát ültetett a klímaváltozás ellen

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.02. 08:33

Évente 15 millió tonna üvegházhatású gázt vonhat ki a levegőből a frissen ültetett egymilliárd fa, ezzel nagyot lendülhetnénk a klímaváltozás megfékezése felé vezető úton, Ausztráliának pedig látótávolságba kerülhetnének a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok.

Ausztrália 2050-ig nagyjából nem fog semmi mást csinálni, csak fát ültetni – legalább is akkor, ha a kormánya be akarja tartani, amit a frissen elfogadott rendeletekben beígért. A cél egyértelműen az, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt tervek egyáltalán elérhető közelségbe kerüljenek, és a következő 30 év azért elegendő idő arra, hogy azt az egymilliárd csemetét valahogy elszórják a kontinensen. Ennyi időt adott ugyanis magának az ausztrál kormány a nagy faültetős projekt megvalósítására.

Képek forrása: pexels.com

A legtöbb ország, ha a párizsi egyezményről van szó, leginkább abban gondolkodik, hogyan csökkentse a kibocsájtását – néhány kivételtől eltekintve abba ritkán gondolnak bele, hogy a már légkörben lévő üvegházhatású gázokkal is kezdeni kellene valamit, különben sokkal kevesebb hatása lesz a többi intézkedésnek. Ausztrália inkább efelé haladna: számítások szerint az elültetni tervezett egymilliárd fa évente 15 millió tonna káros anyagot lesz képes kivonni az atmoszférából.

Ahogy egyre távolabb kerülünk a párizsi klímaegyezményben foglaltak betartásának lehetőségétől, úgy kerülnek elő újabb és újabb lehetőségek a katasztrófa mérséklésére. Az ETH Zurich kutatása szerint a faültetés nagyon jó módszer lehet erre, és egy globális kampány során el lehetne érni, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A kutatók szerint a fák a legerősebb fegyverünk a klímaváltozás elleni harcban. Nem csoda, hogy pont Ausztráliában igyekeznek ezzel a módszerrel megfékezni a felmelegedést és a károsanyagok légköri koncentrációját: a kontinensen található a világ hetedik legnagyobb erdős területe, az egész földrész 17 százalékát borítják fák. Ráadásul az országnak szüksége is van ilyen intézkedésekre, ugyanis nagyon a szénalapú energiatermelésre támaszkodik, ami megnehezíti, hogy a szén-dioxid termelését csökkentse.

Az egymilliárd fa persze jól hangzik, de még mindig messze van attól, amivel a kutatók számoltak: ők ugyanis úgy gondolják, hogy a földfelszín legalább egybillió új fát el tudna tartani, és szükség is lenne ezekre, ha nem szeretnénk a globális felmelegedés extrém hatásait elviselni. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy a természetközeliség bizonyítottan az emberi mentális egészségnek is jót tesz, így duplán nyerünk azzal, ha ipari faültetésbe kezdünk – méghozzá minél előbb.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.