Fenntarthatóság

Eltűnhetnek a felhők a klímaváltozás miatt

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.02. 15:03

A klímaváltozás komoly problémákat okozhat a felhőképződésben is, ha pedig ez valóban megtörténik, akkor aztán tényleg itt az apokalipszis: a felhők ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy a földfelszín kicsit hűvösebb legyen, nélkülük még inkább érvényesül majd a Nap melegítő hatása.

A legrosszabb globális felmelegedés-elmélet most lett még rosszabb: kiderült ugyanis, hogy a magas szén-dioxid-szint a légkörben lebontja a gomolyos rétegfelhőket, amelyeknek részben az a feladatuk, hogy a napfényt visszaverve a meleget is visszaküldjék a világűr felé. A számítógépes szimulációkból tudjuk, hogy ha a szén-dioxid mennyisége a légkörben egy bizonyos szint fölé emelkedik, ezek a felhők teljesen eltűnhetnek, így még az a napfény is eléri majd a felszínt, amely eddig visszaverődött. Nem nehéz kitalálni, hogy ez miért akkora katasztrófa.

Forrás: flickr.com/ Nicholas A. Tonelli

Ezek a gomolyos rétegfelhők általában nem cipelnek magukkal esőt, viszont nagyon erős a fényvisszaverő képességük. Elmondható, hogy az óceánok 20 százalékát folyamatosan borítják, persze mindig máshol, és ritka, ha ennél kevesebb található meg belőlük a légkörben. Bár a Caltech kutatóinak számításai szerint nem valószínű, hogy valaha annyi szén-dioxidot engedünk a levegőbe, hogy az összes ilyen felhőt eltüntessük, az előfordulhat, hogy a számukat megtizedeljük, ez pedig már magában elég komoly változásokat hozhat.

A kutatók azért a gomolyos rétegfelhőket választották a szimulációik tárgyává, mert ezek a felhőfajták kifejezetten nagy területen képesek komoly Celsius-fokokkal lehűteni a felszínt, és igazán drámai változások következhetnek be, ha eltűnnek.

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha a gomolyfelhők teljesen elpárolognának, a szubtrópusi területek hőmérséklete átlagosan 10 Celsius-fokkal növekedne, ami már olyan forró levegőt jelent, hogy valószínűleg nem tudna túlélni az ember ezeken a környékeken. Ez pedig brutális klímamigrációt és humanitárius krízist okozna.

Annak ellenére, hogy a felhők eltűnésére elég kicsi esélyünk van, azt is érdemes megjegyezni, hogy ha mégis megtörténne a baj, vissza már nem igazán lehetne fordítani. Ahhoz ugyanis, hogy újra gomolyfelhők keletkezzenek a semmiből, arra van szükség, hogy a szén-dioxid-szint még a ma mért mennyiséget se érje el, ez pedig igazán lehetetlen, még akár a közeljövőben is – ismerve a statisztikákat, a távoli jövőben pedig még inkább az lesz, hiszen a szén-dioxidtermelésünk nemhogy csökken, de fokozatosan növekszik.

 

Címlapkép forrása: Wikipedia

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.